SUA, implicate în război. Militarii americani coordonează Ucraina în lansarea rachetelor HIMARS împotriva pozițiilor rusești

SUA, implicate în război. Militarii americani coordonează Ucraina în lansarea rachetelor HIMARS împotriva pozițiilor rusești Sursa: arhiva EVZ

În presa din străinătate se vorbește despre implicarea Statelor Unite ale Americii în războiul dintre Ucraina și Rusia. Potrivit acestora, armata americană ar coordona atacurile lansate de Forțele Armate ale Ucrainei (AFU) cu sistemul de rachete HIMARS. Militarii se află pe teritoriul unui stat european.

Oficialii ucraineni declară că nu pot lansa singuri rachete HIMARS. Pentru aceste operațiuni au nevoie de coordonate furnizate de armata americană și de aliații Statelor Unite, scrie presa din străinătate. Aceștia susțin că astfel de practici arată rolul pe care îl are Pentagonul în războiul dintre Ucraina și Rusia.

„Oficialii ucraineni declară că au nevoie de coordonatele furnizate sau confirmate de Statele Unite și de aliații lor pentru marea majoritate a atacurilor care folosesc sisteme avansate de rachete americane. Este o practică necunoscută anterior, care demonstrează rolul tot mai serios și mai intens al Pentagonului în conflictul din Ucraina”, spun editorialiștii cotidianului „The Washington Post”, Isabbele Khurshudyan, Dan Lamotte, Shane Harris și Paul Sonne, relatează RIA Novosti.

Jurnaliștii publicației străine susțin că aceste informații au fost confirmate de oficiali ucraineni de rang înalt, dar și de ofițeri din SUA.

Ne puteți urmări și pe Google News

SUA, implicate în atacurile ucrainene cu rachete HIMARS

Cei patru editorialiști susțin că Forțele Armate ale Ucrainei nu lansează rachetele fără a primi coordonate exacte din partea militarilor americani. Locația acestora nu a fost făcută publică, fiind menționat doar faptul că se află pe teritoriul unui stat european. Jurnaliștii de la „The Washington Post” au ținut să sublinieze faptul că militarii americani oferă date pentru „atacuri asupra pozițiilor rusești” cu folosirea sistemelor americane de rachete cu lansare multiplă HIMARS și M270 MLRS.

„Un înalt oficial ucrainean a descris astfel procesul de țintire: forțele armate ucrainene stabilesc țintele și locul asupra căruia vor să lanseze atacul, această informație este apoi trimisă comandanților superiori care trimit partenerilor americani o solicitare pentru coordonate mai precise. Potrivit oficialului, americanii nu oferă întotdeauna coordonatele cerute, situație în care trupele ucrainene nu deschid focul”, se arată în articol.

Sursa ziarului, care a rămas anonimă, susține că întreaga operațiune este realizată cu ajutorul „echipamentului american aflat pe teritoriul uneia dintre țările NATO”. Acest procesul a fost descris ca fiind unul „foarte operațional”.

Reamintim faptul că oficialii de la Kremlin au susținut în repetate rânduri faptul că NATO își adună forțele în Europa și se pregătește de o confruntare. Aceștia au precizat în declarațiile lor că ajutorul acordat de Occident pentru Ucraina nu este văzut cu ochi buni de Rusia. Acțiunile de acest fel nu fac decât să prelungească conflictul, mai spuneau oficialii.