Război în Ucraina, ziua 354. Armata Kievului menține controlul asupra Bahmut. Rusia înregistrează pierderi record de soldați

Război în Ucraina, ziua 354. Armata Kievului menține controlul asupra Bahmut. Rusia înregistrează pierderi record de soldați Sursa foto. Twitter

Armata rusă se confruntă cu importante pierderi omenești în luptele din estul Ucrainei. Forțele ruse au înregistrat încă un record de morți, în ultimele ore, peste 1.000 de militari fiind uciși în luptă. Pierderile au fost înregistrate, cu precădere, în zonele puternic apărate de ucraineni, precum Bahmut. De altfel Evgheni Prigojin, conducătorul companiei Wagner descrie orașul aflat sub asediul mercenarilor o mașină de tocat carne.

Armata ucraineană susţine că menţine controlul în Bahmut, oraş esenţial din estul ţării care se află de mai multe săptămâni în centrul unor confruntări dure cu forţele ruse. Comandantul-şef al armatei ucrainene Valeri Zalujnîi a confirmat informația pentru șeful Statului Major al SUA, Mark Milley, într-o discuţie telefonică.

„În ciuda presiunii constante a inamicului, deţinem în continuare controlul în Bahmut şi luăm măsuri pentru a stabiliza linia frontului în jurul acestui oraş”, i-a transmis Valeri Zalujnîi.

Înatul ofițer ucrainean a mai spus că situaţia în regiunea Doneţk din estul Ucrainei este tensionată şi că Moscova lansează în zonă până la 50 de atacuri pe zi. Valeri Zalujnîi a precizat că au loc lupte intense în jurul oraşelor Vuhledar şi Marinka.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În unele secţiuni ale frontului, am reuşit să recuperăm poziţii pierdute anterior şi să stabilim un avanpost acolo”, a explicat el.

În acest context, comandantul-şef a declarat că forţele ucrainene au nevoie de o putere de foc solidă, ceea ce înseamnă suficiente arme şi muniţie. Zalujnîi i-a mulţumit lui Milley pentru sprijinul Washingtonului şi a salutat înţelegerea arătată de generalul american în privinţa nevoilor Ucrainei în lupta împotriva Rusiei şi pentru obţinerea victoriei.

Rusia a înregistrat un nou record de soldați morți în luptă

Armata ucraineană estimează că vineri au fost uciși, pe fronturile din Ucraina, în jur de 1.140 de soldați ruși. Acesta reprezintă un nou bilanț zilnic record în cadrul războiului declanșat de Vladimir Putin anul trecut. „Recordul” anterior fusese atins luni, când armata rusă a pierdut 1.030 de soldați.

În ultima estimare, autoritățile ucrainene spun că trupele ruse au pierdut 9 tancuri, 3 blindate de luptă ale infanteriei, 19 piese de artilerie, 9 diferite vehicule, 1 sistem antiaerian, 3 echipamente militare speciale și 27 de drone, iar 61 de rachete de croazieră au fost doborâte.

Rușii au încercat o ofensivă în zona Vuhledar, dar au suferit o lovitură puternică. Armata lui Putin a pierdut mai multe zeci de vehicule blindate și tancuri în timpul unui atac eșuat. Din dronă, ucrainenii au urmărit desfășurarea ostilităților și apoi i-au luat la țintă cu grenade pe supraviețuitorii loviturii inițiale.

Oraşul Vuhledar este situat la o intersecție strategică între liniile frontului de est şi de sud și se află sub controlul armatei ucrainene. Aici se înregistrează unele dintre cele mai sângeroase lupte din acest război.

Un pod de lângă Bahmut aruncat în aer

Un pod de lângă Bahmut a fost aruncat în aer de forțele ruse, iar în acest moment orașul în care se duc bătălii intense de mai bine de două luni este legat de partea ucraineană de doar o singură cale de acces.

De altfel, în zonă continuă luptele intense, în care trupele de mercenari Wagner, ale lui Evgheni Prigojin, joacă un rol important. Mercenarii Wagner au implicați și în capturarea oraşului Soledar, din apropiere.

Luptele din Bahmut însă, sunt mult mai intense, zona fiind considerată de Evgheni Prigojin drept „mașina de tocat carne”. Deși orașul are o importanță strategică redusă, în contextul frontului, Prigojin insistă să-l ocupe pentru a da o lovitură de imagine. Iar pentru aceasta s-a arătat dispus să trimită la moarte, inutil, zeci de mii de mercenari. Se spune că Wagner a recrutat 50.000 de deținuți din pușcăriile ruse, din care au fost uciși aproape 80%.

„Bahmut este necesar pentru ca trupele noastre să poată opera confortabil. De ce se numeşte maşina de tocat carne? Pentru că armata ucraineană trimite din ce în ce mai multe unităţi. Probabil este prea devreme să spunem că suntem aproape. Sunt multe drumuri în afara şi mai puţine drumuri înăuntru. Trupele ucrainene sunt bine antrenate… şi, ca orice oraş mare, este imposibil să-l cucerim direct”, a spus Prigojin.

El a comparat luptele duse pentru capturarea Soledar, cu cele șase luni luni de care armata sovietică a avut nevoie să cucerească Stalingradul.

Serviciile secrete ucrainene sunt pe urmele spionilor ruși

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat noi măsuri pentru deconspirarea și prinderea agenţilor ruşi din administraţia civilă a ţării, informează DPA. El a declarat că serviciile de informaţii, anchetatorii şi procurorii au deja rezultate semnificative în privinţa protejării instituţiilor statului de agenţi sub acoperire care lucrează pentru Rusia. Liderul de la Kiev a făcut o serie de declarații pe acest subiect într-un mesaj video.

Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei va continua această muncă, a spus Volodimir Zelenski, precizând că scopul este de a întări instituţiile statului şi de a le proteja de influenţe interne şi externe.

Totodată, președintele Zelenski a promis de asemenea mai multă transparenţă în cadrul propriilor instituţii de stat. Administraţia statului, care în multe cazuri este încă marcată de corupţie şi abuzuri de putere, mai are încă un drum lung de parcurs înainte de a putea începe negocierile pentru o eventuală aderare la UE.

„Statul va continua să îşi modernizeze instituţiile, procesele şi procedurile”, a spus președintele Ucrainei în mesajul video.

Rusia are nevoie de doi ani să controleze Donețk și Lugansk

Rusia mai are nevoie de doi ani pentru a prelua controlul deplin asupra regiunilor din estul Ucrainei. Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, a declarat că ar atât ar putea dura până când Rusia ar ajunge să controleze pe deplin regiunile Donețk și Lugansk. Aceste regiuni sunt considerate de Moscova obiective cheie ale războiului pe care l-a declanșat anul trecut, relatează The Guardian.

„Din câte am înțeles, trebuie să închidem republicile Donețk și Lugansk și, în principiu, asta ar putea dura un an și jumătate până la doi”, a spus Prigojin.

În septembrie, Vladimir Putin a anexat regiunile Lugansk și Donețk din Ucraina, împreună cu Herson și Zaporojie, în plină contraofensivă ucraineană de recucerire a acestora.

„Dacă trebuie să ajungem la Nipru, atunci va dura aproximativ trei ani”, a adăugat Prigojin, referindu-se la o zonă mai mare care s-ar extinde până la râul Nipru, care traversează Ucraina de la nord la sud.

În timp ce Rusia are nevoie de doi ani să preia controlul în regiunile pe care le-a anexat. Ucraina intenționează să adere la Uniunea Europeană în termen de doi ani, iar la NATO imediat după ce va încheia războiul cu Rusia. Președintele Volodimir Zelenski a declarat pe 11 februarie că acestea sunt obiectivele țării sale în următoarea perioadă, conform The Kyiv Independent.