Evenimentul Zilei > International > SUA folosește roboți în răboiul împotriva ISIS? Trump a „demascat” armata americană
SUA folosește roboți în răboiul împotriva ISIS? Trump a „demascat” armata americană

SUA folosește roboți în răboiul împotriva ISIS? Trump a „demascat” armata americană

Trump a declarat că trupele americane au adus un robot în misiunea de eliminare a liderului ISIS Abu Bakr al-Baghdadi.

Duminică, președintele american Donald Trump a anunțat la o conferință de presă în direct că Abu Bakr al-Baghdadi, liderul grupării teroriste ISIS, a murit.

Dar unul dintre cele mai ciudate detalii pe care le-a împărtășit despre atacul de două ore a fost faptul că armata americană a adus un robot pentru misiune. Dar, din păcate, pentru iubitorii de tehnologie artificială militară, detaliile despre acest robot par mai greu de găsit decât însuși al-Baghdadi.

Ce știm este că Trump a spus despre implicarea robotului în mai multe rânduri în timpul conferinței sale de presă. „De fapt, am avut un robot în tunel“ , a spus el . „Da, am avut un robot pentru că ne era teamă deoarece liderul ISIS purta o jachetă explozivă cu toate riscurile pe care le implică”.

REPORTER: Și apoi, în tunel, robotul  l-a urmat înăuntru pe liderul ISIS?

TRUMP:Robotul era setat, dar nu l-am agăţat pentru că eram și noi – se mișcau prea repede. Ne mișcam repede. Nu eram siguri 100% că tunelul s-a încheiat. Este posibil să fi existat o trapă de evacuare undeva pe care nu știam. Au intrat și apoi tot iadul s-a dezlănțuit. Este incredibil că nimeni nu a fost ucis sau rănit. Aveam de fapt un robot care să meargă îninte în tunel. Da, am avut un robot doar pentru că ne-am temut că are o vestă sinucigașă pe el și dacă se apropiau i-ar fi aruncat în aer şi ar fi murit”, titrează washingtonpost.

Declarația scrisă oficială lui Trump cu privire la misiune nu face însă nicio mențiune despre un robot militar. Și până acum, nimeni altcineva implicat în raidul ISIS nu a vorbit despre asta. Știm că un câine militar a fost rănit în timpul raidului, deoarece Trump a declasificat fotografia. Mai ştim, de asemenea, că misiunea „a inclus elicoptere, avioane și drone din SUA” , după cum au spus sursele implicate în atac potrivit mass-media americane.

Oficialii americani au declarat pentru NBC News că unele dintre observațiile lui Trump la conferința de presă au fost „inexacte” și că unele dintre faptele relatate de preşedinte cum ar fi şi dezvăluirea că SUA au capturat luptători ISIS din Statele Unite, în timpul raidului, nu ar fi aşa.

Să presupunem că armata americană ar fi dorit, probabil, ca robotul (dacă a existat) să rămână un secret,  dar ce facem că Trump l-a „demascat”.