Evenimentul Zilei > International > SUA avertizează: o altă nenorocire apare în câteva luni! Mare atenție la hartă
SUA avertizează: o altă nenorocire apare în câteva luni! Mare atenție la hartă

SUA avertizează: o altă nenorocire apare în câteva luni! Mare atenție la hartă

Comunitatea de informaţii americană este în alertă! Un responsabil de rang înalt de la Pentagon estimează că gruparea Statul Islamic din Afganistan va avea capacitatea de a lovit SUA chiar și peste 6 luni.

Cel care a lansat acest avertisment în fața membrilor Congresului de la Washington este Colin Kahl, subsecretar pentru politica de apărare. Responsabilul de rang înalt de la Pentagon a spus că încă nu este clar dacă islamiștii ar putea lovi chiar și mai repede.

În prezent trebuie să se evalueze dacă talibanii, care sunt inamici ai Statului Islamic, sunt capabili să combată cu succes gruparea ISIS-Khorasan, denumită și Statul Islamic al Khorasan (ISIS-K).

„Comunitatea de informaţii evaluează în prezent dacă atât ISIS-K, cât şi Al Qaida au intenţia de a conduce operaţiuni externe, inclusiv împotriva SUA. Dar niciuna dintre ele nu are la ora actuală capabilitatea de a o face.

Când poate lovi ISIS-K

Am putea vedea ISIS-K obţinând această capacitate într-un termen evaluat între 6 şi 12 luni″, a declarat Colin Kahl. Oficialiul citat a mai menţionat că în cazul Al Qaida, acest termen ar putea fi de „un an sau doi″.

Serviciile de informații din SUA au aflat că ISIS-K – gruparea constituită din transfugii talibani în provincia Khorasan – este considerată mai radicală decât cea formată din talibanii care au luat puterea în Afganistan pe 15 august. Cele două tabere se află în conflict.

combatant Al Qaida – sursa: commons.wikimedia.org

Altfel, amintim că în urmă cu 6 zile, Rusia a recunoscut „eforturile″ talibanilor pentru stabilizarea Afganistanului. Totuși, administrația de la Kremlin a subliniat că întreagă zonă a Asiei Centrale – despre care se spune că este sub influenţa Moscovei –, e ameninţată de prezenţa unor grupări teroriste precum Statul Islamic.

Rusia îi laudă pe talibani

„Noi recunoaştem eforturile întreprinse pentru stabilizarea situaţiei politico-militare. Multe grupări teroriste, în primul rând Statul Islamic şi Al Qaida, încearcă să profite (n.r. – de instabilitatea care se prelungeşte în ţară, după retragerea americanilor).

Există un risc real ca activităţile teroriste şi traficul de droguri să se reverse pe teritoriul ţărilor vecine. Îndeosebi ne preocupă regiunea Asiei Centrale.

Suntem convinşi că a venit timpul ca întreaga comunitate internaţională să se mobilizeze pentru a furniza ajutor umanitar financiar şi economic, în special pentru a preveni o criză umanitară şi exoduri de migranţi″, a afirmat a afirmat Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse.

Intervenția acestuia a fost înregistrată în deschiderea primelor convorbiri internaţionale de la Moscova cu noii lideri ai Afganistanului. La această reuniune au participat inclusiv China, Pakistan şi Iran.

În fotografia principală sunt expuse țările în care au avut loc atentate teroriste islamice din 2001 până în prezent.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: