Studiu recent. Ce efecte are SARS-CoV-2 în funcție de vârstă

Studiu recent. Ce efecte are SARS-CoV-2 în funcție de vârstă

Coronavirusul pare o rezervă inepuizabilă de mistere. Cele mai recente studii de profil arată efectul nebănuit al virusului SARS-CoV-2 în cazul diferitelor categorii de vârstă.

Deși a trecut mai bine de un an de la debutul pandemiei și datele despre coronavirus sunt multiple și cât se poate de sigure multe dintre ele, mereu intervin informații noi.

Vaccinarea adulților protejează și copiii, arată un studiu israelian

Vaccinarea cât mai multor persoane ar putea diminua ratele de infectare chiar și la copiii nevaccinați din aceeași comunitate, arată un studiu citat de revista Nature. În decembrie 2020, Israelul a lansat una dintre cele mai rapide scheme de vaccinare din lume, cu 50% din populație vaccinată în doar 9 săptămâni. Însă vaccinul a vizat doar persoanele de peste 16 ani.

O echipă de la Maccabi Healthcare Services din Tel Aviv, alături de Israel Institute of Technology din Haifa, a analizat vaccinările anti-Covid și rezultatele testelor din perioada ianuarie-martie 2021, provenind de la 223 de comunități din această țară. În fiecare comunitate, cercetătorii au examinat relația dintre rata de vaccinare la adulți la 3 intervale de câte 3 săptămâni, respectiv rata rezultatelor pozitive pentru testul Covid la copii, 35 de zile mai târziu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Datele studiului au arătat că la săptămâni după ce persoanele adulte au primit vaccinul Pfizer, riscul de infecție în rândul copiilor de sub 16 ani a scăzut proporțional cu procentul adulților vaccinați. Autorii studiului avertizează că rezultatele ar putea fi influențate de copiii care s-au infectat anterior.

Vârstnicii sunt mult mai expuși riscului de reinfectare decât adulții care au trecut prin boală

Tot în luna martie, un studiu a confirmat că vârstnicii prezintă un risc mai mare de a se reinfecta cu Covid-19. Analiza a milioane de teste de coronavirus, realizată în Danemarca, sugerează că infecția naturală cu SARS-CoV-2 protejează de reinfectare majoritatea oamenilor, însă această protecție este semnificativ mai redusă în cazul celor cu vârste de 65 de ani sau peste. O echipă de la Statens Serum Institut din Copenhaga a analizat testele reacțiilor în lanț ale enzimei numită polimerază. Este metoda standard de detectare a infecției SARS-CoV-2 pentru studiul realizat în Danemarca.

Echipa de cercerare s-a axat pe persoane testate pozitiv în cadrul celor două mari crize sanitare din țara nordică: una care a ținut din martie până în mai 2020, a doua în intervalul septembrie-decembrie. Rezultatele au arătat că, la aproximativ 6 luni de la infecția inițială, protecția contra infecției repetate a fost de circa 80%, fără să arate o diferență semnificativă în ratele de reinfectare la bărbați și la femei. Însă această protecție a scăzut la 47% pentru cei de 65 de ani sau mai mult, ceea ce arată nevoia de a prioritiza vaccinările anti-Covid la acest grup de vârstă.