Evenimentul Zilei > Social > Studiu epocal despre evoluţia omenirii. În urmă cu 13.000 ani a avut loc un fenomen uluitor
Studiu epocal despre evoluţia omenirii. În urmă cu 13.000 ani a avut loc un fenomen uluitor

Studiu epocal despre evoluţia omenirii. În urmă cu 13.000 ani a avut loc un fenomen uluitor

În urmă cu 13.000 de ani, un roi de fragmente dintr-o cometă ar fi lovit Terra şi ar fi condus la modificarea radicală a societăţilor umane arhaice, conform unei echipe de cercetători de la Universitatea din Edinburgh, Scoţia.

Studiu epocal despre evoluţia omenirii. În urmă cu 13.000 ani s-a întâmplat ceva uluitor. Martin Sweatman a fost cel care i-a coordonat pe cerectătorii care au participat la studiul publicat în a doua parte a lunii mai de Earth-Science Reviews. Impactul generat de cometă ar fi fost cel mai important eveniment de acest tip după evenimentul Chicxulub, care a dus la dispariţia dinozaurilor şi care ar fi fost înregistrat în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani.

Principalele direcţii ale studiului au fost legate de investigarea impactului produs în urmă cu 13.000 de ani şi de felil în care ar fi influenţat evoluţia societăţilor umane. Aşa cum se ştie, primii Homo sapiens au apărut în urmă cu 200.000 până la 300.000 de ani. Practic, cu mult timp înaintea evenimentului citat în studiu. Totuşi, scoţienii susţin că ciocnirea coincide cu modificările importante ale modului de organizare a societăţilor umane arhaice.

Atenţie la America de Nord şi Groenlanda

Oamenii de ştiinţă au investigat astfel datele geologice culese din zonele în care se crede că au căzut fragmente cometei. În prim-plan sunt America de Nord şi Groenlanda. Au fost identificate niveluri ridicate de platină, iar oamenii de ştiinţă cred că asta este dovada unor temperaturi extrem de ridicate care au topit materialele geologice din zonele de impact.

Au mai fost descoperite şi nanodiamante,  despre care cercetătorii ştiu că se pot forma în timpul exploziilor şi pot exista şi în nucleul cometelor. Studiul este privit ca o continuare a cercetării care sugera că un impact puternic cu o cometă sau asteroid ar fi precedat trecerea în Neolitic.

În prima perioadă din Epoca Pietrei se crede că s-au produs mai multe salturi evolutive importante la nivelul societăţilor umane arhaice, în special în ceea ce priveşte agricultura, dar şi producţia de unelte şi sedentarizarea grupurilor nomade.

Primul templu din lume

În perioada istoriei, populaţiile din regiunile Egiptului, Irakului şi Libanului şi-ar fi înfiinţat primele aşezări permanente. „Această catastrofă cosmică majoră pare să fie imortalizată pe pilonii gigantici de piatră de la Göbekli Tepe (n.r. – Turcia), unde se află probabil primul templu din lume, ce este legat de originea civilizaţiei din sud-vestul Asiei. Oare impactul cu această cometă a însemnat începutul civilizaţiei?”, a fost una dintre înrebările formulate de Sweatman.

Mai depate, echipa de la Universitatea din Edinburgh a precizat că este nevoie de mai multe dovezi şi analize pentru a înţelege modul în care acest impact ar fi putut să afecteze clima globală şi apariţia primelor civilizaţii, conform agerpres.ro.