Studiu revoluționar. Nu albim doar din cauza îmbătrânirii. Cine ne albește părul şi cum putem reveni la normal

Studiu revoluționar. Nu albim doar din cauza îmbătrânirii. Cine ne albește părul şi cum putem reveni la normal

Multă lume crede că albirea părului se datorează îmbătrânirii biologice, dar nu este chiar așa. Studiu realizat de cercetătorii de la Colegiul Medicilor de la Universitatea Columbia arată că există un alt factor care ne albește părul.

Stresul ne albește părul, dar poate fi inversat. Iar acest lucru demonstrează că îmbătrânirea biologică umană nu poate fi un proces fix. Un studiu realizat de cercetătorii de la Colegiul Medicilor și Chirurgilor de la Universitatea Columbia Vagelos a furnizat primele dovezi clare că acest lucru este de fapt cazuza principală - și nu numai asta, dar părul poate reveni la culoarea originală dacă stresul este eliminat.

„Înțelegerea mecanismelor care permit părului cenușiu să revină la culoarea inițială ar putea da noi indicii despre maleabilitatea îmbătrânirii umane în general și despre modul în care este influențată de stres”, a spus dr. Martin Picard.

Îmbătrânirea umană nu este un proces biologic liniar

„Datele noastre se adaugă unui număr tot mai mare de dovezi care demonstrează că îmbătrânirea umană nu este un proces biologic liniar, fix, dar poate, cel puțin parțial, să fie oprit sau chiar temporar inversat”.

În trecut, oamenii de știință s-au străduit să cuantifice relația dintre stres și părul gri. Este dificil să țineți evidența cantității de stres pe care o simte o persoană la un anumit moment și să o comparați cu firele de păr individuale. Dar echipa a rezolvat acest lucru dezvoltând o metodă care le-a permis să studieze în detaliu culoarea firelor de păr individuale.

„Dacă privești cu atenție un fir de  păr, va părea că are aceeași culoare peste tot”, a spus dr. Picard. „Dar sub un scaner de înaltă rezoluție, vedeți mici și subtile variații de culoare și asta măsurăm”, a mai spus profesorul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un grup de 14 participanți a ţinut un „jurnal”, evaluându-și nivelul de stres în fiecare săptămână. Cercetătorii au comparat apoi acest lucru cu datele culorilor din părul lor. Cercetătorii au observat o corelație puternică între perioadele stresante și griul firului de păr.

Au fost șocați să constate că unele fire de păr și-au recăpătat pigmentarea atunci când stresul a fost eliminat

„A fost un individ care a plecat în vacanță și cinci fire de păr de pe capul acelei persoane au revenit la culoarea neagră în timpul vacanței”, a spus Picard.

Un studiu efectuat în 2020 pe șoareci a sugerat că griul cauzat de stres a fost un proces ireversibil cauzat de pierderea celulelor stem din foliculii de păr . Cu toate acestea, cercetătorii cred că procesul trebuie să fie diferit la oameni.

„Datele noastre arată că griul este reversibil la oameni, ceea ce implică un mecanism diferit”, a spus co-autorul Prof Ralf Paus de la Universitatea din Miami.

Echipa a studiat nivelurile a mii de proteine ​​din păr și a găsit 300 care s-au schimbat pe măsură ce părul și-a pierdut pigmentul. Ei cred că aceste modificări sunt cauzate de structurile din interiorul celulei.

„Pe baza studiilor noastre, credem că părul trebuie să atingă un prag înainte de a deveni gri”, a spus Picard. „La vârsta mijlocie, când părul este aproape de prag din cauza vârstei biologice și a altor factori, stresul îl va împinge mai repede la gri”.

Din păcate, acest lucru nu înseamnă că toate griul este reversibil. „Nu credem că reducerea stresului la un bătrân de 70 de ani care a avut părul alb ani de zile va recăpăta culoarea din tinerețe sau creșterea stresului la un copil de 10 ani îi va albi părul”, a spus Picard, citat de BBC.