Séjourné încearcă să scoată Europa din criză. Dar nu vrea să renunțe la cauzele problemelor

Séjourné încearcă să scoată Europa din criză. Dar nu vrea să renunțe la cauzele problemelor

Stéphane Séjourné, comisarul industriei din UE, încearcă să revigoreze producția europeană, dar fără a elimina cauzele care au făcut ca Bătrânul Continent să rămână în urma SUA și Chinei, adică extremismul ecologist și socialismul radical de tip welfare state.

Care sunt planurile lui Séjourné

Comisarul pentru Industrie al Comisiei Europene vrea să ofere ajutoare de stat pentru industriile mari consumatoare energie, cu scopul de a stimula cererea pentru acestea prin achiziții publice.

Stéphane Séjourné, comisarul industriei din UE, dorește să treacă rapid la planurile de urgență pentru a susține industria aflată în criză, a declarat el într-un interviu pentru Politico.

Comisia Europeană „va da un semnal piețelor și investitorilor, în special cu privire la domeniul de aplicare al reformelor și al investițiilor reale pe care dorim să le facem” în câteva săptămâni, a declarat Séjourné, vicepreședintele executiv al Comisiei pentru prosperitate și strategie industrială.

Acest lucru urmărește să răspundă cererilor de ajutor ale industriei europene care se confruntă cu prețuri mai mari la energie, cu reglementări ecologiste împovărătoare și rivali cu globali care le pot scoate de pe piață prin dumping.

Ajutoare de stat masive pentru industrie

Acordul industrial planificat, care urmează să fie discutat pe 26 februarie, va include „un plan strategic și de urgență pentru anumite sectoare în dificultate și o strategie pe termen lung pentru toți jucătorii și sectoarele”, a spus Séjourné.

Acesta va funcționa ca „un plan de afaceri”, arătând clar de câte investiții sau lucrători calificați au nevoie, a spus el.

Comisia pregătește planuri de urgență pentru industriile consumatoare de energie, cum ar fi oțelul, aluminiul și alte metale, cimentul și energia, a spus el.

Pentru a stimula cererea, „vom crea, de asemenea, piețe de achiziții publice decarbonizate” prin „îndreptarea către achiziții publice cu clauze care ne permit să consolidăm regulile care favorizează produsele fabricate în Europa, de exemplu, și o etichetă verde pentru industrie, ” a spus el. Aceasta va include o piață pentru oțel verde „care nu există astăzi”.

Stéphane Séjourné

Stéphane Séjourné / sursa foto: wikipedia

Séjourné face eforturi pentru a include substanțele chimice – pe care le-a numit „industria industriilor” – ca unul dintre cele câteva sectoare strategice.

Tehnologia curată, biotehnologia și alte tehnologii care pot crește productivitatea formează, de asemenea, o „navă emblematică industrială”, iar UE trebuie „să le sprijine în extinderea lor”.

Amenințarea Trump

UE ar trebui să adopte o strategie „atât defensivă, cât și ofensivă” pentru relația sa cu concurenții globali, inclusiv Statele Unite, a spus Séjourné, cu doar câteva săptămâni înainte de întoarcerea oficială a lui Donald Trump la Casa Albă.

„Într-un moment în care toate continentele se gândesc și la interesele lor particulare”, Europa trebuie să „își depășească naivitatea în politicile publice pe care le urmărește. Deci, da Europei și da «made in Europe»”, a spus el.

El a cerut UE să încheie rapid un pact comercial cu SUA pentru a evita un război comercial costisitor. Una dintre primele provocări pentru Comisie va fi menținerea celor 27 de guverne naționale ale UE „unite în strategia noastră față de SUA”, a spus Séjourné.

În cadrul UE, Comisia intenționează săptămâna viitoare să își prezinte „doctrina economică pentru următorii cinci ani” generală sub forma unei busole a competitivității.

O strategie de piață unică va veni până în iunie și un fond de competitivitate pentru stimularea inovației este programat la sfârșitul acestui an.

Séjourné urmărește, de asemenea, să ușureze cerințele de reglementare pentru companii și să reducă la jumătate cantitatea de date pe care trebuie să le furnizeze pentru diverse reglementări, a spus el.

O „factură omnibus” răspunde solicitărilor guvernelor UE privind suprareglementarea și, de asemenea, va simplifica procedurile de acces la fondurile UE și programele InvestEU.