Astronomii avertizează: O „mega cometă” a intrat în sistemul solar. Are 370 de kilometri lățime şi se îndreaptă spre noi

Astronomii avertizează: O „mega cometă” a intrat în sistemul solar. Are 370 de kilometri lățime şi se îndreaptă spre noiSursa: Arhiva EVZ

Planetă sau megacometă? Ceva straniu se îndreaptă spre Pământ şi a alertat astronomii din toată lumea

Este probabil cel mai mare corp descoperit până acum care se află la marginea sistemului nostru solar. Astronomii au constat că obiectul este mai mare decât o cometă obișnuită.

Cometele sunt resturile rămase de la formarea sistemului solar, şi au fost întotdeauna în atenția oamenilor de știință din întreaga lume, deoarece ar putea oferi indicii despre formarea Universului.

Astronomii au descoperit acum un obiect, mai mare decât o cometă, la periferia sistemului solar și se îndreaptă spre noi

Supranumit 2014 UN271, obiectul va trece mai întâi pe lângă Soare, apoi spre orbita lui Saturn în 2031. Estimat a avea o lățime de aproximativ 370 de kilometri, obiectul este mai mare decât o cometă normală, din acest motiv se crede că ar putea fi o planetă necunoscută.

Când a fost observată pentru prima dată în 2014, mega cometa se afla la aproximativ 29 de unități astronomice distanță de Soare - 1 UA este distanța dintre Pământ și Soare. Această distanță o aduce mai aproape de noi decât Neptun.

Astronomii se așteaptă ca înainte să ajungă la Saturn și pe măsură ce se apropie din ce în ce mai mult de Soare, obiectul va dezvolta caracteristicile tipice ale unei comete care include şi o coadă.

Nu este primul vizitator care intră în sistemul nostru solar

UN271 nu este primul obiect care vizitează sistemul solar exterior de la marginea spațiului interstelar. Un obiect în formă de trabuc care călătorea cu 92.000 de kilometri pe oră a intrat în sistemul nostru solar învârtindu-se în jurul Soarelui şi trimis înapoi în spațiul interstelar în 2017. Numit „Oumuamua”,  a fost primul vizitator din spațiul interstelar care a fost detectat de Pământ.

Oamenii de știință au folosit aproape toate telescoapele pentru a studia acest vizitator ciudat. Oamenii de știință au bănuit că provine din constelația Lyra, deoarece nu avea coadă ca alte comete, ceea ce i-a determinat pe unii să speculeze că ar putea fi un asteroid sau o nouă clasă de obiecte interstelare, scrie newscientist.