Știrea zilei despre repartitoare. Ce s-a decis la Gurvern

Știrea zilei despre repartitoare. Ce s-a decis la Gurvern Repartitoare căldură. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Guvernul a decis vineri, 21 iunie, prelungirea termenului pentru subvenționarea repartitoarelor. Executivul a aprobat o ordonanță de urgență prin care termenul de implementare a sprijinului pentru compensarea achiziției și montării unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică în imobile de tip condominiu, conectate la sistemul centralizat, este amânat până la 31 decembrie 2024.

Termen prelungit pentru subvenționarea repartitoarelor

Conform unui comunicat oficial al Guvernului, ordonanța modifică și completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 166/2022, referitoare la unele măsuri pentru acordarea de sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea parțială a prețului la energie, suportat din fonduri externe nerambursabile.

Ordonanța prevede extinderea până la data de 31 decembrie 2024 a termenului pentru implementarea sprijinului acordat persoanelor vulnerabile în vederea compensării achiziției și instalării unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică în imobile de tip condominiu. Aceste imobile pot fi conectate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică sau pot dispune de o sursă locală proprie de producere a energiei termice.

Subvenționarea repartitoarelor era valabilă până la finalul lunii august

Conform informațiilor furnizate, termenul inițial pentru acordarea acestui ajutor a fost planificat pentru luna aprilie, iar ulterior a fost amânat până la data de 31 august 2024.

Ne puteți urmări și pe Google News

În același timp, ordonanța mai specifică instituțiile responsabile și modalitatea de implementare a sprijinului.

Repartitoare

Sursa Foto: Arhiva EVZ

„Astfel, se propune ca unitatea de implementare a sprijinului constând în compensarea costului aferent acestui sprijin să fie structura de specialitate din cadrul Ministerului Energiei", mai menţionează Guvernul.

Acest sprijin pentru compensarea costurilor asociate achiziției și montării sistemelor de repartizare a costurilor cu energia termică este finanțat din Fondul pentru Modernizare.

Cine beneficiază de acest ajutor

De acest sprijin vor beneficia pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani, precum și persoanele cu handicap. Totodată, persoanele singure sau familiile cu venituri mici vor primi ajutorul financiar pentru montarea noilor sisteme.

Suma de 750 de lei, acordată de stat pentru montarea repartitoarelor de căldură, va intra pe cardurile de energie. Acestea ajung la beneficiari prin Compania Națională Poșta Română.

„Cu ajutorul sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, cu citire de la distanță, veți plăti exact cât consumați!”, anunța ANRE.

După acordarea sumei respective și montarea noilor sisteme, beneficiarii vor intra în posesia unui certificat de validare a achiziției și montajului. Documentul va fi emis de asociațiile de proprietari sau locatari.

Bugetul total alocat acestui program ajunge la 375 milioane lei.