Viața la bloc. Amenzi pentru proprietarii de apartamente. Obligații noi, până la finalul anului

Viața la bloc. Amenzi pentru proprietarii de apartamente. Obligații noi, până la finalul anului Căldură / Sursa foto: Arhiva EVZ

Proprietarii de apartamente au obligația să monteze repartitoare de căldură, până la sfârșitul anului 2024. În caz contrar, riscă amenzi cuprinse între 500-1000 d elei, informează Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Viața la bloc. Amenzi pentru proprietarii de apartamente. Obligații noi, până la finalul anului

Compensațiile pentru căldură

Sursa foto: Arhiva EVZ

În cazul românilor care nu își permit să cumpere, respectiv să monteze repartitoare de căldură, vor primi ajutor de a stat, până la finalul lunii august ac. Conform ANRE, repartitoarele de căldură îi va ajuta pe locatarisă facă o economie la consumul de energie de până la 30%.

„Cu ajutorul sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, cu citire de la distanță, veți plăti exact cât consumați! În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2024 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”, a transmis ANRE.

Peste 200.000 de apartamente fără repartitoare

Sursă foto: arhiva EVZ

Prețul pentru un repartitor pornește de la 70 de lei cu TVA inclus, însă costurile pot ajunge la sume mult mai mari. Instalarea acestuia și a unui robinet de reglare a consumului de energie termică costă  apoximativ 25 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin contorizarea individuală se poate realiza o economie de energie și, implicit, o reducere a cuantumului facturii. Comisia Europeană a identificat în contorizarea individuală un potențial de 15-30% de economisire a energiei, reducere a costurilor și diminuare a emisiilor de CO2. Fiecare proprietar plătește consumul aferent apartamentului său și cota-parte din consumul comun, evidențiate în nota de consum individual pusă la dispoziție lunar de firma autorizată de ANRE.

Termenul pentru  pentru compensarea costului de achiziţie şi montare a repartitoarelor de căldură, respectiv 15 aprilie, a fost amânat, prin Ordonanță de Urgență a Guvernului.

Conform ANRE, în Capitală sunt 275.000 de apartamente care nu au montate repartitoare de căldură.