Viața la bloc. Două reguli pe care se ceartă toți locatarii
- Ionel Sclavone
- 2 martie 2024, 08:01
Viața la bloc presupune o serie de drepturi și obligații pentru cei care dețin sau locuiesc în apartamentele dintr-o astfel de clădire. O serie de reguli privesc aspectele financiare destinate gestionării cheltuielilor pentru servicii, reparații etc. Altele au în vedere norme de conviețuire în comun.
Viața la bloc presupune, între altele și respectarea unor norme de conviețuire în comun. Una dintre aceste norme, care stârnește numeroase dicuții printre locatari, vizează folosirea liftului. Orice clădire mai înaltă de cinci etaje trebuie să fie dotată cu ascensor, conform legilor în vigoare.
Viața la bloc și folosirea liftului
Folosirea liftului, într-un bloc de locuințe, implică respectarea anumitor reguli. O clădire care are mai mult de cinci etaje trebuie să aibă cel puţin un ascensor. Mai mult, anumite clădiri sunt prevăzute și cu lifturi de marfă. Viața la bloc presupune și respectarea regulilor legate de folosirea lifturilor, a căror încălcare se sancționează cu amenzi.
Conform reglementărilor în vigoare, locatarii nu au voie să folosească liftul de persoane pentru a transporta bunuri voluminoase. În această categorie intră sacii cu moloz sau resturi de materiale de construcții, dar și anumite corpuri de mobilă. Astfel, greutatea maximă pe care o poate transporta un locatar cu liftul de persoane nu trebuie să depășească limita de greutate. Interdicţia este impusă pentru a nu pune în pericol viața celorlalte persoane.
De asemenea, în lift este interzis fumatul sau mișcările care îi pot pune în pericol funcționarea. Anumite asociații de proprietari pot stabili chiar și un program după care poate fi uitlizat liftul. Este drept că unor s-ar putea să nu le convină, însă viața la bloc presupune respectarea regulilor de conviețuire în comun.
În general, cei care încalcă restricțiile de folosire a lifturilor riscă fie amenzi, fie, în cazul unor defecțiuni, să plătească costurile aferente reparațiilor. Iar acestea pot ajunge la sume destul de consistente. Normele de conviețuire în comun reglementează că în astfel de situații lucrările sunt plătite de cel care provoacă daunele.
Ce este fondul de rulment și cum se folosește
O altă regulă, instituită prin lege, care guvernează viața la bloc, este cea legată de colectarea fondului de rulment. Acest fond reprezintă o plată anticipată pe care o suportă lunar, fiecare proprietar de apartament. Banii sunt depuși în conturile Asociației de Proprietari care îi gestionează conform unor reguli bine stabilite.
Viața la bloc presupune că fondul de rulment nu poate fi utilizat decât pentru anumite tipuri de cheltuieli. Din acești bani se plătesc furnizorii de servicii, precum electricitate, internet, apă sau căldură etc. pentru spațiile comune. Potrivit legii, fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, iar reîntregirea acestuia se face lunar.
Legea 196/2018, ce reglementează viața la bloc stabilește că fondul de rulment este obligatoriu de plătit. La fel este obligatorie și plata sumelor pentur fondul de reparații comune. Fiecare administrator trebuie să dețină un registru special unde să înscrie suma achitată de fiecare proprietar în parte. Banii colectați sunt depuși într-un cont special, care poartă denumirea de „fondul de rulment”.
Banii acumulați sunt folosiți pentru a acoperi cheltuielile curente ale condominiului pe parcursul unei luni calendaristice.
Viața la bloc. Când se restituie fondul de rulment
Legea prevede și situațiile în care proprietarul unui apartament poate solicita restituirea fondului de rulment. Acest lucru, conform regulilor care normează viața la bloc este posibil în cazul vânzării locuinței.
Vechiul proprietar, cel care a vândut locuința poate solicita administratorului sau președintelui Asociației de Proprietari restituirea fondului de rulment.
„Fondul de rulment încasat se restituie la transmiterea dreptului de proprietate, dacă prin actele translative de proprietate nu se stipulează altfel”, se arată În Legea 196/2018, privind viața la bloc.