Românii trebuie să cunoască un lucru important atunci când își vând apartamentele. Pot primi înapoi sume frumoase de bani

Românii trebuie să cunoască un lucru important atunci când își vând apartamentele. Pot primi înapoi sume frumoase de bani Blocuri Sursa foto: Arhiva EVZ

Puțină lume știe că în momentul în care vinzi un apartament aflat într-un bloc de locuințe, proprietarul poate cere restituirea fondului de rulment.

Acest fond se acumulează în fiecare lună, când proprietarul plătește cheltuielile comune, în blocul în care locuiește. Legea permite proprietarilor ca la momentul vânzării apartamentului cu pricina, fondul de rulment să îi fie restituit acestuia.

Legea 196/2018 a instituit fondul de rulment, și prevede că acesta dar și cel de reparații comune, sunt obligatorii.

Prin această lege s-a prevăzut că fondul de rulment este o plată anticipată pe care fiecare proprietar o depune la Asociația de Proprietari. Din acest fond se achită serviciile oferite de furnizori - de exemplu, furnizorii de curent electric, internet și cablu. Potrivit legii, fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, iar reîntregirea acestuia se face lunar, prin plata sumelor afișate pe lista de plată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fiecare administrator de bloc trebuie să dețină un registru special, suma plătită de fiecare proprietar fiind aprobată de Adunarea Generală a Asociației de Proprietari.

Fondul de rulment se poate restitui

Puțină lume cunoaște faptul că acest fond de rulment se poate restitui la cererea proprietaruluk, atunci când acesta își vinde apartamentul.

„Fondul de rulment încasat se restituie la transmiterea dreptului de proprietate, dacă prin actele translative de proprietate nu se stipulează altfel”, se arată În Legea 196/2018, la articolul 72. Printr-o simplă cerere adresată administratorului blocului, acesta are obligația să restituie toate sumele acumulate în acest fond de rulment, de către proprietarul respectiv.

În lege se mai prevede că administratorul are obligația să încaseze separat acest fond de rulment și să transmită banii într-un singur cont, care poartă denumirea de ”fondul de rulment”.

Potrivit Legii, administratorul are obligația de a gestiona, conform hotărârilor adunării generale sau comitetului executiv, fondul de rulment și fondul de reparații constituite la dispoziția asociației de proprietari, precum și alte fonduri constituite de către aceasta.

Fondul de rulment se stabilește astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociația de proprietari în anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflației. În cazurile asociațiilor de proprietari nou-înființate, fondul de rulment se stabilește prin comparație raportat la alte asociații de proprietari echivalente ca mărime.