Evenimentul Zilei > Justitie > SRI: Doi cetăţeni apatrizi vor fi expulzați din România. Amenințare la adresa securității naționale
SRI: Doi cetăţeni apatrizi vor fi expulzați din România. Amenințare la adresa securității naționale

SRI: Doi cetăţeni apatrizi vor fi expulzați din România. Amenințare la adresa securității naționale

La sesizarea Serviciului Român de Informații (SRI), Curtea de Apel București a dispus declararea ca persoane indezirabile pentru România a doi cetățeni apatrizi FA și BM, pentru o perioadă de 10 ani.

SRI precizează într-un comunicat că FA și BM „au manifestat un interes crescut pentru accesarea de materiale de propagandă teroristă, fiind implicați în promovarea acestora cu intenția de a convinge și a atrage noi adepți. FA și BM au un comportament, atitudini și opinii specifice persoanelor aflate în proces de radicalizare.”

Conform portalului instanţelor, este vorba de Faraj Amir şi Bazm Mohammed.

Amenințări la adresa securității naționale

Având în vedere aspectele menționate, SRI a acționat în scopul prevenirii materializării amenințărilor la adresa securității naționale, rezultate din prezența și activitățile desfășurate pe teritoriul României de către cetățenii străini.

Ca urmare a sentinței Curții de Apel București nr. 1112/2021, străinii au fost luați în custodie publică la data de 9 iulie, de către Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General pentru Imigrări, în vederea îndepărtării de pe teritoriul național.

În calitate de autoritate națională în domeniul prevenirii și combaterii terorismului, SRI are ca misiune prioritară prevenirea oricăror riscuri și amenințări pe profil antiterorist, cooperând constant în acest sens cu celelalte instituții din cadrul SNPCT, precum și cu partenerii externi, transmite SRI vineri într-un comunicat de presă.

Prin decizia instanței, cei doi au fost luați în custodie publică de Inspectoratul General pentru Imigrări din cadrul Ministerul de Interne pentru a fi expulzați din România.

SRI nu a precizat țara în care vor fi duși cei doi cetățeni apatrizi, după expulzarea din România.

România a fost condamnată la CEDO după expulzarea a doi pakistanezi

România a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în luna octombrie a anului 2020, după expulzarea unor cetăţeni pakistanezi cu drept legal de reşedinţă, suspectați de terorism.