După expulzarea diplomaților europeni, tensiunea diplomatică cu Rusia ajunge la apogeu

După expulzarea diplomaților europeni, tensiunea diplomatică cu Rusia ajunge la apogeu

După expulzarea diplomaților europeni, tensiunea diplomatică cu Rusia ajunge la apogeu

Anunțul expulzării diplomaților ilustrează starea tensiunilor ruso-europene, în timp ce Josep Borrell, de la Moscova, a denunțat încarcerarea lui Aleksei Navalnîi și reprimarea demonstrațiilor în favoarea sa.

Moscova a anunțat vineri, 5 februarie, că va expulza diplomați europeni pentru participarea acestora la protestele pro-Aleksei Navalnîi, la scurt timp după ce UE a considerat că relațiile ruso-europene sunt "la cel mai scăzut nivel" din cauza încarcerării și otrăvirii adversarului.

Rusia a cerut plecarea diplomaților din Germania, Polonia și Suedia

La câteva ore după discuțiile dintre șeful diplomației ruse Serghei Lavrov și cel al UE, Josep Borrell, la Moscova, Rusia a cerut plecarea diplomaților din Germania, Polonia și Suedia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Josep Borrell a "condamnat cu tărie" aceste expulzări și "a respins acuzațiile Rusiei" la adresa diplomaților.

Cancelarul german Angela Merkel a considerat "nejustificată" expulzarea diplomaților, ministrul ei de Externe Heiko Maas amenințând Rusia cu represalii dacă "nu reconsideră această măsură" .

Suedia a criticat o măsură "complet nefondată", în timp ce Polonia a avertizat că decizia Moscovei riscă să dăuneze relațiilor bilaterale.

Participarea diplomaților la adunări "ilegale", pe 23 ianuarie, în sprijinul lui Aleksei Navalnîi la Sankt Petersburg și la Moscova este "inacceptabilă și incompatibilă cu statutul lor" au declarat autoritățile ruse.

„Ilustrează starea tensiunilor ruso-europene”

Acest anunț ilustrează starea tensiunilor ruso-europene, în timp ce Josep Borrell, de la Moscova, a denunțat închiderea lui Aleksei Navalnîi și reprimarea demonstrațiilor în favoarea sa.

"Este cert că relațiile noastre sunt puternic tensionate, iar problema Navalnîi este una mai mică", a remarcat Josep Borrell, în fața lui Serghei Lavrov, reiterând "cererea de eliberare" a adversarului și "lansarea unei investigații imparțiale cu privire la otrăvirea sa".

Josep Borrell a subliniat că "chestiunile privind statul de drept, drepturile omului, societatea civilă și libertățile politice" vor rămâne în centrul relației ruso-europene, chiar dacă Rusia o consideră o ingerință inacceptabilă.

Cine e Navalnîi

De asemenea, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a criticat puternic Rusia, în special pentru tratamentul lui Aleksei Navalnîi, afirmaţii descrise ca fiind "foarte agresive" de către Kremlin.

Duşman declarat al puterii ruse, adversarul în vârstă de 44 de ani a fost condamnat, marți, la doi ani și opt luni de închisoare pentru încălcarea unui control judiciar datând din 2014.

El acuză autoritățile că vor să-l reducă la tăcere pentru că a supraviețuit, vara trecută, unei otrăviri pentru care îl responsabilizează pe președintele Vladimir Putin. UE a adoptat sancțiuni împotriva oficialilor ruși în fața refuzului Moscovei de a investiga.

Vineri, Josep Borrell a precizat că "deocamdată" nu a fost propusă nicio sancțiune după închiderea lui Aleksei Navalnîi.

Borrell și Lavrov au pledat pentru cooperare

În ciuda tuturor problemelor, Josep Borrell și Serghei Lavrov au pledat pentru cooperare în domenii mai puțin spinoase, citând exemplul vaccinului rusesc anti-Covid, Sputnik V, "o veste bună pentru omenire", potrivit europeanului.

Arestarea adversarului Aleksei Navalnîi la întoarcerea sa din convalescență a provocat proteste în toată țara.

Multe ONG-uri, mass-media rusă și țările occidentale au denunțat represiunea brutală care a urmat și a dus la aproximativ 10.000 de arestări marcate de violența poliției.

Navalnîi  acuzat că a defăimat un veteran

Adversarul a fost din nou în fața instanței vineri, acuzat că a defăimat un veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, care apărase într-un clip de campanie din vara trecută un referendum care viza consolidarea puterilor lui Vladimir Putin. El a calificat vorbitorii din acest videoclip drept o "rușine a națiunii" și "trădători" .

Aleksei Navalnîi, care riscă o amendă grea sau chiar o pedeapsă cu închisoarea, denunță o acuzație politică.

"Procesele penale împotriva lui Navalnîi sunt legate doar de activitatea sa politică, de criticile sale la adresa activităților lui Vladimir Putin", a pledat avocatul său Vadim Kobzev. O nouă audiere este programată pe 12 februarie.

Victoria sovietică asupra naziștilor este centrală în imaginația colectivă rusă și este celebrată de autorități și populație. Criticile la adresa veteranilor sunt, în general, foarte prost percepute.

Pe lângă acest dosar, adversarul este vizat de o anchetă pentru fraudă, infracțiune pedepsită cu zece ani de închisoare.

Majoritatea colaboratorilor săi apropiați au fost arestați sau reţinuţi la domiciliu.

Sursa

Traducere: Rador