Judecătorul Andon Mitalov, de la Tribunalul Penal Specializat, i-a permit fostului deputat Nikolai Malinov să plece la Moscova anul trecut, în timp ce acesta se afla în stare de libertate condiționată, așteptând să înceapă procesul în care era acuzat de spionaj în favoarea Rusiei, scrie Reuters.

Procurorul General al Bulgariei l-a acuzat pe judecător că a încălcat procedura, permițându-i suspectului să călătorească fără a consulta în prealabil Parchetul.

Într-un comunicat dat publicității de ambasada SUA de la Sofia, secretarul de stat Mike Pompeo (foto) l-a calificat pe judecătorul Mitalov drept corupt și a explicat că acesta a fost motivul pentru care i s-a interzis să călătorească în Statele Unite.

Soția și fiica judecătorului Mitalov sunt și ele afectate de interdicție.

„În calitatea sa oficială, Mitalov a fost implicat în acte de corupție care au subminat statul de drept și au compromis grav independența instituțiilor democratice în Bulgaria”, a afirmat Pompeo.

Declarația secretarului de stat nu a făcut nici o referire la spionaj.

Ambasada SUA la Sofia a arătat că este pentru prima dată când Washingtonul face uz de puterile sale pentru a interzice unui cetățean bulgar dreptul de a călători pe motiv de corupție.

Bulgaria este membră a NATO alături de Statele Unite.

Te-ar putea interesa și: