Editura Evenimentul si Capital

Speranţe pentru bolnavii de Alzheimer. Pierderea memoriei poate fi oprită

14-04/images_3-465x390
Autor: | | 3 Comentarii | 3552 Vizualizari

Pentru prima dată există o speranţă reală pentru bolnavii de Alzheimer. Cercetătorii spanioli de la Universitatea Autonoma din Barcelona (UAB) au reușit, să oprească procesul pierderii memoriei la șoareci bolnavi de Alzheimer.

Potrivit EFE, preluată de Agerpres, specialiștii au folosit o terapie genetică după identificarea unei proteine care, dacă se blochează, provoacă astfel pierderea memoriei.

Proteina care menţine memoria

După descoperirea proteinei implicate în procesul păstrării memoriei, cercetătorii au dezvoltat o terapie asupra genei care conține proteina și au reușit să oprească pierderea memoriei în cazurile cu Alzheimer la șoareci, în stadii inițiale. În laborator, șoarecilor le-a fost injectată într-o zonă a creierului semnificativă pentru procesare memoriei o genă care provoacă producerea proteinei blocate la pacienții diagnosticați cu Alzheimer.

Proteina, denumită 'Crtc1' (CREB regulated transcription coactivator—1), refăcută prin terapie genetică, permite declanșarea semnalelor necesare pentru activarea genelor implicate în păstrarea memoriei pe termen lung.

Veste de primă pagină

Rezultatele cercetării au fost publicate pe prima pagină a revistei științifice "The Journal of Neuroscienc"'. Ele sunt considerate un avans în cercetarea mecanismelor celulare care afectează transmiterea semnalelor nervoase și implică pierderea memoriei în fazele inițiale ale bolii Alzheimer, prima cauză a demenței senile.

Pentru identificarea proteinei în cauză, cercetătorii au comparat cum se exprimă genele în zona menționată din creier la șoareci sănătoși și la cei cărora li se inoculase boala. Astfel, oamenii de ştiinţă au putut să observe că toate genele implicate în procesul menținerii memoriei erau cele care condiționau proteina Crtc1, aceeași implicată în metabolismul glucozei sau al apariției cancerului.

Prevenirea pierderii memoriei

Afectarea acestui grup de gene ar putea provoca pierderea memoriei în stadiile inițiale ale bolii Alzheimer, după cum au atras atenţia experţii. La acești bolnavi, procesul care se manifestă boala împiedică acțiunea normală a proteinei menționate.

"Când este afectată proteina Crtc1, nu pot fi activate genele responsabile de conexiunea dintre neuronii din hippocampus, astfel că individul nu poate îndeplini corect sarcinile legate de memorie", a explicat Carlos Saura, coordonatorul studiului.

Savantul a subliniat că "acest studiu oferă noi perspective pentru prevenirea și tratarea bolii Alzheimer, de vreme ce am demonstrat că o terapie care activează proteina Crtc1 este eficientă pentru a preveni pierderea memoriei la șoareci".

De asta s-a pensionat Augustin Lazar! Ce pensie are. Suma e COLOSALA

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI