Socialiștii din Spania cedează. Vor trimite rachete în Ucraina

Socialiștii din Spania cedează. Vor trimite rachete în Ucraina Sistemul Patriot Sursa Foto: Arhiva EVZ

Guvernul socialist din Spania cedează în faţa UE și va dona Ucrainei rachete antiaeriene Patriot, scrie La Razon.

Spania trimite, în sfârșit, rachete în Ucraina

Spania va trimite Ucrainei un set de rachete cu rază lungă de acțiune Patriot pentru a-și consolida apărarea împotriva Rusiei, a anunțat vineri ministrul Apărării, Margarita Robles, după solicitările Uniunii Europene (UE) de mobilizare a acestui tip de material.

Anunţul a fost făcut de Robles la întâlnirea Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, la care au participat 24 de țări partenere, și unde a precizat că rachetele Patriot, una dintre preocupările fundamentale ale Ucrainei în contextul apărării acesteia împotriva Rusiei, vor ajunge la baza logistică în patru zile.

Acest mesaj vine în mijlocul dezbaterii privind trimiterea acestor sisteme de apărare antiaeriană după ce chestiunea a fost pe masa miniștrilor de Externe și ai Apărării din UE în această săptămână. Spania, Grecia, Polonia, România, Țările de Jos și Germania au aceste sisteme.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cine și ce ajutoare trimite Ucrainei

Germania a cedat deja trei Ucrainei, după care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că mai mulți aliați NATO ar trebui să urmeze exemplul Berlinului.

Polonia și România au exclus furnizarea acestor instrumente din cauza poziției lor geografice, în timp ce Țările de Jos au declarat că nu le vor folosi pe ale sale și le vor cumpăra din străinătate pentru a le livra Kievului. Prin urmare, toate privirile erau îndreptate spre Grecia și Spania.

În plus, ajutorul spaniol planificat pentru lunile următoare include mitraliere ușoare și grele, vehicule logistice protejate pe roți, vehicule blindate de infanterie, arme antitanc și obuziere de artilerie de câmp. Aceste transporturi vor continua furnizarea de diverse sisteme de supraveghere antiaeriană și stații de arme la distanță pentru apărarea împotriva dronelor.

Război în Ucraina

Război în Ucraina / Sursa foto: Facebook

Spania ar putea trimite și tancuri

Robles, însoțit de secretarul general al politicii de apărare, amiralul Juan Francisco Martínez Núñez, a mai raportat că pregătirea noilor tancuri de luptă Leopard pentru transferul în Ucraina progresează "așa cum era planificat" și că primele unități vor fi gata până la sfârșitul lunii iunie.

În plus, șeful portofoliului Apărării a informat partenerii despre transportul, miercuri, a unui set de medicamente spitalicești și truse individuale de prim ajutor în luptă și despre livrarea, marți, a unui nou transport de muniție de artilerie de calibru mare, care vor fi urmate de alte transporturi de muniție de 155 și 120 de milimetri în lunile următoare, după cum a informat ministerul într-un comunicat.

La întâlnire a participat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a mulțumit pentru ajutorul acordat și a subliniat că războiul "este al tuturor, un conflict în care ajutorul pentru apărarea antiaeriană și artilerie este vital". În plus, el a subliniat relevanța antrenamentului pentru a putea face față invaziei ruse.

Kuleba le-a mulțumit decidenților din Spania

Între timp, ministrul Afacerilor Externe, José Manuel Albares, a vorbit la telefon cu omologul său ucrainean, Dimitro Kuleba, despre "sprijinul continuu pe care Spania îl va acorda în continuare Ucrainei pentru apărarea libertății și suveranității acesteia", după cum a informat pe reţeaua de socializare X, fosta Twitter.

Kuleba a mulțumit Spaniei pentru "asistența constantă acordată Ucrainei", așa cum a relatat el însuși pe această rețea de socializare, și a confirmat că ambii au vorbit despre "mai mult ajutor militar și măsuri pentru întărirea apărării aeriene" a țării sale.

În plus, el i-a mulțumit lui Albares pentru "eforturile" sale de a aduna sprijin internațional pentru planul de pace al președintelui Volodimir Zelenski.

(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)