Ucraina a intrat cu forțele armate în Rusia. Este panică la Kremlin

Ucraina a intrat cu forțele armate în Rusia. Este panică la Kremlin Război Ucraina. Sursa foto: Arhiva EVZ

O grupare formată din combatanți ruși, sprijiniți de Ucraina, a declarat că a preluat controlul asupra unui sat din Rusia, situat în apropierea graniței ucrainene.

Această acțiune a avut loc în contextul unor operațiuni terestre în regiunile ruse Kursk și Belgorod. În paralel, Ucraina a desfășurat un atac puternic cu drone și rachete asupra mai multor ținte pe teritoriul Rusiei, provocând daune semnificative unei rafinării.

Combatanții ruși sprijiniți de Ucraina preiau controlul într-un sat din Rusia

„Satul Tiotkino, în regiunea Kursk, este complet sub controlul forţelor de eliberare ruse”, afirmă pe Telegram gruparea formată din combatanţi ruşi pro-ucraineni autointitulată „Legiunea Libertăţi Rusiei”.

Armata lui Vladimir Putin părăseşte rapid satul, lăsând în urmă provizii şi arme grele”, mai susţine aceeaşi grupare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Concomitent, într-unul dintre cele mai intense atacuri cu drone ale Ucrainei asupra Rusiei de la începutul războiului din februarie 2022, armata rusă a raportat că a doborât 25 de drone în diverse regiuni ruse, printre care Moscova, Leningrad, Belgorod, Kursk, Briansk, Tula și Oriol. Între timp, au fost semnalate și alte atacuri.

Ucraina

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Dronele ucrainene au ţintit în special o serie de instalaţii energetice

Surse oficiale rusești susțin că dronele ucrainene au vizat în special infrastructura energetică, provocând un incendiu la rafinăria de petrol NORSI.

Conform informațiilor provenite din industria petrolieră și citate de Reuters, unitatea principală de distilare a rafinăriei a suferit avarii, ceea ce a dus la oprirea a cel puțin jumătate din producția acesteia.

Rusia și Ucraina au folosit drone în atacuri reciproce asupra infrastructurilor critice, instalațiilor militare și concentrărilor de trupe în cei doi ani de conflict. Kievul și-a concentrat în ultimele luni atacurile cu drone asupra infrastructurii energetice ruse. Cum ar fi rafinăriile sau depozitele de petrol.

Marți, o dronă s-a prăbușit deasupra sediului primăriei din Belgorod, orașul rus aflat în apropierea frontierei ucrainene, a confirmat guvernatorul local, Viaceslav Gladkov.

Într-un mesaj postat pe Telegram, Ministerul rus al Apărării din Moscova a declarat că „formațiunile teroriste ucrainene, sprijinite de tancuri și vehicule blindate de luptă, au încercat să pătrundă în teritoriul Federației Ruse”. S-a referit la incursiunile combatanților ruși pro-ucraineni în regiunile Kursk și Belgorod.

Ucraina

Sursa foto: Twitter

Ministerul afirmă că atacatorii au fost respinși de trupele ruse, cu sprijinul aviației și artileriei, provocând 60 de morți în rândul acestora.

Rusia acuză Ucraina de „activitate teroristă” înaintea alegerilor prezidențiale

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a condamnat „activitatea teroristă” a Ucrainei în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din Rusia. Acestea sunt programate să aibă loc între vineri și duminică.

„Militarii noştri fac tot ce este necesar. Sistemul de apărare antiaeriană funcţionează. Desigur, continuă activitatea teroristă ucraineană, încercările regimului de la Kiev de a ataca instalaţii civile”, a spus Peskov.

Armata rusă a raportat marți că a cucerit un alt sat situat în Ucraina, Nevelské, în apropierea orașului Donețk.

Această acțiune a avut loc în urma unei ofensive reluate de armata rusă, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că armata ucraineană a reușit să oprească avansul armatei ruse, care s-a întors la ofensivă după eșecul contraofensivei ucrainene din vara precedentă, potrivit Agerpres.