Socialiştii atacă din nou la Bălţi. Tânăr, bătut cu bestialitate de un activist al partidului condus de Igor Dodon. Video

Socialiştii atacă din nou la Bălţi. Tânăr, bătut cu bestialitate de un activist al partidului condus de Igor Dodon. VideoActivişti ai Partidului Socialiştilor la Bălţi/ Sursa foto: Facebook

Republica Moldova. Un tânăr din oraşul Teleneşti a fost bătut cu bestialitate într-un club de noapte din oraşul Bălţi. Bănuit este Ghenadie Rotari, activist şi membru al Partidului Socialiştilor, condus de fostul preşedinte Igor Dodon. Rotari este văzut adesea în compania lui Maxim Moroşan, consilier local şi şeful filialei Partidului Socialiştilor din Bălţi.

Nu este pentru prima dată când persoanele din anturajul lui Moroşan sunt implicate în comiterea infracţiunilor. Activiştii socialişti din Bălţi au ajuns de mai multe ori în vizorul oamenilor legii pentru aplicarea violenţei sau trafic de droguri.

Evenimentul Zilei a publicat anterior o anchetă despre formarea unui grup organizat în raioanele de nord ale Republicii Moldova, după modelul implementat la sfârşitul anilor 90 de către temutul mafiot Grigore Caramalac, alias Bulgarul.

Susţinut de Partidul Socialiştilor condus de fostul preşedinte pro-rus Igor Dodon, Maxim Moroşan s-a ales cu un mandat de consilier în administraţia locală a municipiului Bălţi. La fel ca şi fostul ministru de Interne, promovat de Dodon, Pavel Voicu.

Ghenadie Rotari la o sărbătoare organizată de Partidul Socialiştilor la Bălţi/ Sursa foto: Facebook

Ghenadie Rotari la o sărbătoare organizată de Partidul Socialiştilor la Bălţi/ Sursa foto: Facebook

Maxim Moroşan este omul trimis de Caramalac la Bălţi. El a organizat o grupare în care se regăsesc sportivi, în speciali cei care practică luptele, dar şi persoane certate cu legea. În ultima perioadă, membrii grupării conduse de Moroşan au ajuns în atenţia oamenilor legii, dar şi a jurnaliştilor, pentru reglări de conturi, trafic de droguri şi şantaj.

Lovit cu picioarele în cap de un activist din Partidul Socialiştilor

Incidentul a avut loc într-o noapte de weekend la discoteca Bentliclub din Bălţi. Victima este un tânăr din Teleneşti, care a venit să se distreze cu prietenii la sfârşit de săptămână.

Nu cunoaştem ce a provocat bătaia. Se presupune că motivul ar fi nişte replici aruncate la beţiie.

Jurnaliştii de la Evenimentul Zilei au intrat în posesia înregistrărilor video din Bentliclub. Camerele au surprins momentul când victima este îmbrâncită. Apoi este lovită cu pumnul în piept. Ulterior, tânărul este împins după un perete, unde este pus la pământ. Iar agresorul îl loveşte de mai multe ori cu picioarele. Inclusiv în regiunea capului.

Oamenii legii l-au identificat pe agresor. Acesta fiind Ghenadie Rotari, membru din Partidul Socialiştilor.

Activist şi om de încredere al lui Maxim Moroşan

Originar din satul Chişcăreni, raionul Sângerei, Ghenadie Rotari locuieşte în oraşul Bălţi , unde este cunoscut ca luptător de performnţă. Sursele EvZ susţin că acesta s-a retras din sport după ce antrenorul său l-ar fi refuzat pe motiv că acesta era agresiv şi făcea abuz de forţă.

Ghenadie Rotari la o acţiune organizată de Maxim Morşan

Ghenadie Rotari la o acţiune organizată de Maxim Morşan/Sursa foto: Facebook

Ghenadie Rotari a fost surprins de mai multe ori în anturajul lui Maxim Moroşan. Iar uneori, la volanul maşinilor care aparţin liderului socialist de la Bălţi.

De asemenea, Ghenadie Rotari este prezent la majoritatea manifestaţiilor organizate de Partidul Socialiştilor în oraşul Bălţi.

Consilieri din Partidul Socialiştilor, pe banca acuzaţilor

Maxim Moroşan şi mâna sa dreaptă, Dmitri Galagoţ, sportiv de performanţă şi fost consilier în municipiul Bălţi, au ajuns pe banca acuzaţilor din cauza unei încăierări violente, care a avut loc vara trecută.

Atunci ţinta socialiştilor a fost un bărbat care anterior a făcut parte din anturajul lui Moroşan.

La şedinţa de judecată din 17 februarie anul curent în sala de judecată s-au prezentat doar trei dintre inculpaţi. Potrivit portalului Nordinfo, Moroşan şi Galagoţ se află în Federaţia Rusă. Primul pentru odihnă şi tratament, iar al doilea – pentru redresarea situaţiei financiare.

Discipolii lui Caramalac, sub aripa Partidului Socialiştilor

Maxim Moroşan este sportiv şi președinte al Uniunii antreprenorilor moldoveni și ruși, care-și are sediul în centrul istoric al Moscovei. În cariera sportivă acesta a fost susţinut de Grigore Caramalac.

Primele acțiuni desfășurate în Republica Moldova au țintit domeniul sportului, sub „umbrela” Uniunii fiind oferite gratuit mai multe echipamente pentru școlile sportive din Bălți, Drochia și Călărași. Imaginile arată însă că, de fapt, donațiile au o altă sursă. Fundația IFAVIS, condusă de Grigore Caramalac. Cu care Moroșan este în relații apropriate.

Printre sportivii conduşi de Moroşan/ Sursa foto: Facebook

La alegerile din noiembrie 2023, Maxim Moroşan a fost candidatul PSRM pentru funcţia de primar al oraşului Bălţi. Dar a reuşit să câştige doar mandatul de consiler.

Moroșan a vorbit într-o conferință de presă despre relația sa cu autoritatea criminală. Acesta a recunoscut că îl cunoaște personal pe Caramalac, dar în context le-a cerut jurnaliștilor să nu-l mai lege de „povestea veche” în care acesta este vizat.

Moroşan mai este şi liderul Asociației „Sunt bălțean”. Iar în iulie 2023 a fost ales președinte al organizației teritoriale Bălți a Partidului Socialiștilor.

Până la Moroşan, liderul Asociației „Sunt bălțean” a fost Mihail Ahremțev, un politician cu  viziuni pro-ruse radicale, președinte al partidului „Ai noștri” .

Ahremţev şi Caramalac sunt susţinători înflăcaraţi ai lui Vladimir Putin, precum şi al războiului dus de acesta în Ucraina.

La alegerile prezidenţiale din anul trecut, Moroşan şi anturajul său au făcut propagandă pentru Alexandr Stoianoglo, promovat dr Partidul Socialiştilor.

Propagându-l pe Stoianoglo/ Sursa foto: Facebook

Propagându-l pe Stoianoglo/ Sursa foto: Facebook

 Noul proiect al lui Caramalac în Republica Moldova

Construind o organizaţie de tip mafiot, Grigore Caramalac a urmărit întotdeauna scopul de a controla politica moldovenească. Ţintind în primele persoane din stat. Iar acest lucru l-a făcut prin coruperea funcţionarilor, în special în perioadele electorale.

Mai întâi a fost Petru Lucinschi. Acesta, după ce a ajuns preşedinte, a încercat să-l controleze pe Bulgarul. În rezultat, Caramalac s-a ales cu un dosar penal, fiind nevoit să fugă în Rusia.

A urmat Vladimir Voronin care, la fel, a acceptat banii murdari ai lui Caramalac în perioada electorală. Ca apoi să-i declare război.

După a doua nereuşită cu preşedinţii moldoveni, Caramalac decide să implementeze omul său în politica moldovenească. în 2009, a lansat un nou proiect - Renato Usatîi.

La început, a reușit: Usatîi, vecin cu Caramalac într-un sector rezidenţial de lux de lângă Moscova, a devenit un apropiat al fostului premier Vlad Filat. Dar acest lucru nu a fost suficient pentru Caramalac, mai ales din cauza neînțelegerilor dintre Filat și Plahotniuc.

În cele din urmă eşuează şi acest proiect. În toamna anului 2020, Renato Usatîi promovează candidatura Maiei Sandu la funcţia de preşedinte. Sursa noastră susţine însă că adevăratul motiv al neînţelegerilor dintre Caramalac şi Usatîi ar fi banii. Ultimul ar fi irosit în scopuri personale banii pe care i-ar fi dat Bulgarul pentru proiectul politic.

Sursa noastră susţine că Grişa Bulgarul a reuşit să se apropie de Igor Dodon. Dar în toamna anului 2020, acesta pierde fotoliul prezidenţial. Iar odată cu funcţia, pierde şi fodurile Kremlinului, acestea fiind orientate către Ilan Şor.

Caramalac continuă să susţină Partidul Socialiştilor din Republica Moldova.