Irina Vlah, posibilul candidat al prorușilor pentru Maia Sandu

Irina Vlah, posibilul candidat al prorușilor pentru Maia Sandu Irina Vlah / sursa foto: FB

Fosta guvernatoare a Găgăuziei, Irina Vlah, ar putea fi contracandidatul prorușilor pentru Maia Sandu la președinția Republicii Moldova.

Liderul „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, afirmă că forțele politice pro-ruse din Republica Moldova s-ar putea uni în spatele unui candidat comun, care s-o învingă pe Maia Sandu la prezidențiale.

Decizia privind candidatul pro-rușilor, luată la Moscova

Renato Usatîi spune că forțele politice pro-Kremlin de la Chișinău își vor anunța candidatul pentru prezidențialele de la toamnă abia după data de 9 mai.

În plus, decizia cu privire la desemnarea candidatului comun al prorușilor va fi luată la Moscova, nu la Chișinău.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Principalul meu contracandidat de dreapta este Maia Sandu, iar cine va fi concurentul de stânga, va trebui să mai așteptăm pentru a afla. Se discută că candidatul lor va fi stabilit după Ziua Victorie”, a declarat Renato Usatîi la emisiunea „Новая неделя” (Novaia Nedelia) de la TV8.

Renato Usatîi anunțse anterior că are intenția de a candida la președinția Republicii Moldova.

renato usatii

Renato Usatii / sursa foto: FB

Irina Vlah, posibil candidat al forțelor politice pro-Kremlin

Tot Renato Usatîi a fost cel care a anunțat că fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, ar putea fi candidatul unic al forțelor politice de stânga, comuniste și socialiste, cu orientare pro-Kremlin, la alegerile prezidențiale din 2024.

Dar această informație nu a fost confirmată încă oficial de niciuna dintre formațiunile de stânga pro-ruse.

Totuși, potrivit agenției IPN, Irina Vlah, prin intermediul vehiculului politic numit organizația obștească „Platforma Moldova”, face eforturi de unire a opoziției în vederea identificării unui candidat comun, dintr-o listă de circa 10 persoane.

„Platforma Moldova” ar vrea să adune toate formațiunile ce se opun cursului european al Republicii Moldova pentru a susține un singur candidat capabil s-o învingă pe actuala șefă a statului, Maia Sandu.

Irina Vlah a eșuat cu referendumul pentru „neutralitatea” Republicii Moldova

Irina Vlah s-a arătat optimistă cu privire la unirea partidelor pro-ruse și de orientare comunistă. „Este o etapă foarte grea prin care vom trece. O vom depăși greu în perioada de pregătire pentru alegerile prezidențiale. După alegerile prezidențiale, situația va fi mult mai simplă pentru opoziție, vor fi mult mai multe oportunități pentru unificare, rezolvarea anumitor probleme”, a spus Irina Vlah.

Dar, deocamdată, „Platforma Moldova” nu a reușit să-i determine pe deputații de opoziție să impuă un proiect de inițiativă legislativă referitoare la desfășurarea unui referendum republican privind neintrarea Republicii Moldova în blocuri militare, alianțe și coaliții. Eșecul Irinei Vlah s-a datorat mai ales partidelor din blocul comunist-socialist, pe care spera să le unească, dar care au fost total dezinteresați de tema „neutralității”

După acest eșec, Irina Vlah a anunțat lansarea de către „Platforma Moldova” a unui campanii noi, în care să folosească problemele sociale din Republica Moldova împotriva actualei guvernări PAS și a președintei Maia Sandu. Rămâne de văzut dacă această campanie va avea mai mult succes.