Potrivit EFE, citată de Agerpres, găndacii sunt folosiţi de chinezi insecte care în această ţară sunt folosite ca ingredient pentru leacuri tradiţionale, informează luni EFE.

"Sunt copilaşii mei", a spus Yuan Meixia despre gândacii ei.

Femeia, în vârstă de 37 de ani,  a mărturisti pentru publicaţia Southern Metropolis Daily, că a decis să facă din creştea gândaciolor o afacere anul trecut când a văzut un reportaj despre utilizarea acestor insecte în farmacie şi chiar în gastronomie.

De la idee la faptă n-a fost decât un pas. A investit apoximativ 1.600 de dolari pentru a cumpăra 20 de kilograme de gândaci, le-a dat drumul în casă şi i-a lăsat să se înmulţească.

Ea îşi vizitează zilnic casa de la ţară pentru a le aduce gândacilor mâncare şi pentru a-i îngriji.

"Sunt ca nişte copii care au nevoie să se hrănească adecvat", a explicat Yuan Meixia.

În plus, în zilele caniculare de vară, ea stopeşte pereţii cu apă, ca să nu le fie cald gândacilor, iar iarna le face foc în sobă.

"Copilaşii" nu pot evada din casa crescătorie, pentru că "mămica" lor a astupat pereţii cu chit.

Gândacii cultivaţi de femeie sunt din specia "eurycotis floridana" – o variantă roşiatică similară speciei vulgare de bucătărie – care sunt foarte căutaţi în bucătăria chineză. Experţii au avertizat în legătură cu pericolul creşterii unor astfel de insecte, fără avizele sanitare adecvate, având în vedere că pot fi purtători de boli.

În august 2013, cel puţin un milion de gândaci au scăpat dintr-o crescătorie chineză din provincia oriental Jiangsu, provocând panică în rândul populaţiei şi obligând autorităţile să realizeze dezinsecţii în zonele învecinate.