Evenimentul ZileiInternationalServiciile secrete ale lui Putin știu că războiul din Ucraina e pierdut. Când va avea loc lovitura de stat la Kremlin

Serviciile secrete ale lui Putin știu că războiul din Ucraina e pierdut. Când va avea loc lovitura de stat la Kremlin

Serviciile secrete ale lui Putin știu că războiul din Ucraina e pierdut. Când va avea loc lovitura de stat la Kremlin
Războiul din Ucraina. Principalii oficiali de securitate ai lui Vladimir Putin cred că războiul din Ucraina este pierdut și că o lovitură de stat este o posibilitate realist. Christo Grozev, un jurnalist de investigație bulgar, expert în Rusia, spune că elita FSB și GRU își dă deja seama că Putin a pierdut războiul. Lovitura de stat în Rusia ar putea începe atunci când generalii vor refuza să efectueze un atac nuclear.

Serviciile secrete ale lui Vladimir Putin ar înțelege că războiul din Ucraina este pierdut și că o lovitură de stat este acum o posibilitate realistă. Jurnalistul Christo Grozev, expert în Rusia, consideră că elitele GRU și FSB sunt cele mai susceptibile de a încerca să-l răstoarne pe Putin, deoarece cunosc adevărul despre ceea ce se întâmplă pe teren.

”Aceste elite caută deja modalități de a-și muta banii și familiile în afara țării în așteptarea căderii lui Putin. Lovitura de stat ar putea veni în momentul în care  Vladimir Putin le va ordona generalilor săi să efectueze un atac nuclear. Dacă Putin decide să dea ordinul de a folosi arme nucleare, el trebuie să fie sigur că toți cei de pe lanț vor executa acest ordin. Dacă cineva nu se conformează, atunci acesta va fi un semnal de insubordonare. Și poate chiar moartea fizică a lui Putin. Până când nu va fi sigur că toată lumea se va conforma, nu va da acest ordin”, a spus Grozev  la Radio Liberty.

Războiul din Ucraina: Putin nu are nicio șansă de a câștiga

Grozev crede că temeri similare îl împiedică pe Putin să dea ordinul de mobilizare generală a forțelor armate și a populației ruse: ”Un astfel de ordin i-ar permite să crească masiv numărul de trupe în Ucraina, poate schimbând cursul războiului în favoarea sa.

Dar ordinul ar provoca, de asemenea, o explozie socială în rândul rușilor obișnuiți, deoarece ar însemna să se recunoască faptul că operațiunea militară specială – pe care până acum Putin a prezentat-o ca un succes răsunător – a eșuat.

Fără a recurge fie la arme nucleare, fie la o mobilizare generală, Rusia nu are aproape nicio șansă de a câștiga războiul. Elita de securitate înțelege acest lucru și de aceea este cel mai probabil ca ea să încerce să-și răstoarne liderul, adaugă el”.

Grozev a mai spus că zborurile Ministerului Apărării către un presupus buncăr de comandă și control de lângă Ufa – la 725 de mile est de Moscova – s-au redus de la începutul războiului.

”Aceste zboruri pentru elită, pe care le-am înregistrat în urmă cu o lună, nu mai sunt acum atât de intense. Persoanele de rang înalt din FSB – principala agenție de securitate internă a Rusiei – și din cadrul direcției de informații militare GRU – se pregătesc pentru viața de după Putin.

Partea intelectuală a GRU, cei cu informații complete, înțeleg în ce mocirlă se află Putin. Și, de asemenea, elita FSB, care cunoaște numărul specific de victime în rândul trupelor ruse și înțelege că mamele, soțiile, surorile soldaților ruși morți sau dispăruți nu încetează să pună întrebări. Ei știu că această situație va scăpa în cele din urmă de sub control. Acestea sunt acele părți ale forțelor de securitate care cunosc pericolele pentru regim și ei înșiși își pregătesc acum viitorul”, a mai spus Christo Grozev.

Apropiații lui Putin încearcă să-și scoată familiile din Rusia

Pe măsură ce Putin se apropie de un eșec în Ucraina, a mai precizat Christo Grozev, unii dintre ei caută o oportunitate de a-și scoate familiile din Rusia.  ”Toți caută modalități de a transfera banii acumulați bani din corupție în multe cazuri în dolari și euro. Este deja un fel de trădare din partea acestor oameni, pentru că ei nu urmează ordinele ideologice ale Kremlinului, ci se pregătesc pentru o realitate alternativă”, a mai spus  Christo Grozev la Radio Liberty.


Accesează: