Comandanți de top, demiși din cauza eșecurilor din Ucraina. Putin și-a pierdut încrederea în șeful Statului Major General

Comandanți de top, demiși din cauza eșecurilor din Ucraina. Putin și-a pierdut încrederea în șeful Statului Major GeneralSursa foto: Kremlin

Vladimir Putin a luat decizii radicale, în urma eșecurilor înregistrate de armata rusă în războiul din Ucraina. Doi capi din forțele armate au fost demiși, iar șeful Statului Major General riscă și el să își piardă funcția, dacă acest lucru nu s-a întâmplat deja, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie. Cert este că liderul de la Kremlin nu mai are încredere în conducătorii săi militari.

Vladimir Putin a demis doi comandanți de top ai Rusiei din cauza evoluției războiului din Ucraina, a informat Ministerul britanic al Apărării, care publică zilnic informații actualizate privind țara invadată. Astăzi, însă, reprezentanții instituției guvernamentale s-au axat pe armata rusă.

Putin l-a concediat pe șeful Flotei ruse din Marea Neagră

Vladimir Putin a decis demiterea din funcție doi comandanți de rang înalt din armată pentru că nu au înregistrat performanțele dorite în războiul din Ucraina. Președintele rus nu simte că mai deține o poziție de forță și devine din ce în ce mai nemulțumit de activitatea rușilor din țara invadată.

O listă mică, dar cuprinzătoare, a celor despre care se crede că au fost concediați de Vladimir Putin include pe:

  • generalul-locotenent Serhiy Kisel, care a comandat Armata de tancuri de elită 1 a Gărzii, pentru că nu a reușit să captureze Harkovul;
  • viceamiralul Igor Osipov, care a comandat Flota rusă din Marea Neagră, în urma scufundării crucișătorului Moskva în aprilie.

Șeful Statului Major l-a dezamăgit pe liderul de la Kremlin

În același document se precizează că șeful Statului Major General rus, Valeriy Gerasimov, ar putea să rămână încă în funcție, să nu fi fost momentan demis. Totuși, cel mai probabil, Vladimir Putin și-a pierdut încrederea în el, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie.

În actualizarea informațiilor, reprezentanții instituției au prezis că Rusia se va confrunta cu dificultăți în recâștigarea inițiativei în războiul său împotriva Ucrainei, deoarece generalii și alți oficiali vor dori să caute acoperire prin faptul că se vor supune superiorilor lor în ceea ce privește deciziile cheie.

Marea Britanie acuză Kremlinul de mușamalizarea adevărului

În documentul emis, Ministerul Apărării din Marea Britanie acuză Kremlinul că a condus o operațiune militară și de securitate plină de „mușamalizări și țapi ispășitori” - o acuzație adeseori lansată Moscovei, și nu doar de către Marea Britanie.

„O cultură a mușamalizării și a țapului ispășitor este probabil răspândită în cadrul sistemului militar și de securitate rusesc. Mulți oficiali implicați în invazia Ucrainei vor fi probabil din ce în ce mai mult distrași de eforturile de a evita vinovăția personală pentru eșecurile operaționale ale Rusiei”, se arată în informarea Ministerului Apărării din Marea Britanie.