Evenimentul Zilei > International > Decizia Germaniei, în plin război! Gerhard Schroeder, fost cancelar, rămâne fără privilegii. Cât l-a costat relația cu Vladimir Putin
Decizia Germaniei, în plin război! Gerhard Schroeder, fost cancelar, rămâne fără privilegii. Cât l-a costat relația cu Vladimir Putin

Decizia Germaniei, în plin război! Gerhard Schroeder, fost cancelar, rămâne fără privilegii. Cât l-a costat relația cu Vladimir Putin

Coaliția de guvernare de la Berlin, condusă de SPD, partidul lui Gerhard Schroeder, a decis să-i retragă politicianului drepturile speciale de care se bucură, în calitate de fost cancelar. Acesta va fi sancționat de Guvernul german pentru refuzul său de a condamna în mod explicit războiul declanșat de Rusia în Ucraina, precum și pentru apropierea sa de Vladimir Putin.

Relația lui Gerhard Schroeder cu Vladimir Putin îl costă pe cel dintâi, în circumstanțele războiului din Ucraina, toate drepturile speciale de care s-a bucurat în calitate de fost cancelar al Germaniei.

Fostul cancelar Gerhard Schroeder rămâne fără privilegii

Potrivit unei propuneri guvernamentale care ar urma să fie aprobată joi de către Comisia de buget, Gerhard Schroeder își va pierde biroul și personalul, dar își va putea păstra pensia și protecția personală. Propunerea coaliției de guvernare de la Berlin nu permite opoziției conservatoare să ceară ca Gerhard Schroeder să-și piardă pensia.

Opoziția a argumentat că Gerhard Schroeder dăunează reputației internaționale a Germaniei prin faptul că nu se distanțează de Vladimir Putin și își păstrează pozițiile deținute în diverse companii energetice rusești.

Gerhard Schroeder a fost cancelar al Germaniei din 1998 până în 2005. Ulterior, el a lucrat, printre altele, pentru Nord Stream, Gazprom și Rosneft. Conducerea SPD i-a cerut să demisioneze din partid și au existat și cereri de excludere a sa.

Relațiile cu Vladimir Putin au afectat reputația Germaniei

Anterior, actualul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, membru tot al formațiunii politice SPD, i-a cerut lui Gerhard Schroeder să demisioneze din funcțiile sale în companii rusești.

„Nu cred că este corect ca Gerhard Schroeder să ocupe o funcție și cred că ar fi corect ca el să demisioneze”, a declarat Olaf Scholz la începutul lunii martie.

Pe de altă parte, Gerhard Schroder a părut neperturbat de criticile cu care s-a confruntat, declarând că și alții au fost apropiați de Rusia. „Cu toții au fost de acord cu ea în ultimii 30 de ani. Dar dintr-o dată toată lumea știe mai bine”, a spus fostul cancelar al Germaniei, când a fost întrebat despre acuzațiile care i s-au adus.

Interesele cui au fost servite de Gerhard Schroeder?

Gerhard Schroder a precizat că rămâne în continuare dispus să medieze în războiul din Ucraina. „Cred că acest război a fost o greșeală și întotdeauna am spus acest lucru. Ceea ce trebuie să facem acum este să creăm pacea cât mai repede posibil”, a spus fostul oficial de la conducerea Berlinului.

„Am servit întotdeauna interesele germane. Fac ceea ce pot face. Cel puțin o parte are încredere în mine”, a adăugat Gerhard Schroder.

„Ceea ce pot să vă spun este că Vladimir Putin este interesat să pună capăt războiului. Dar asta nu este atât de ușor. Există câteva puncte care trebuie clarificate. Nu poți izola o țară precum Rusia pe termen lung, nici politic, nici economic. Industria germană are nevoie de materiile prime pe care le are Rusia. Nu este vorba doar de petrol și gaze, ci și de pământuri rare. Iar acestea sunt materii prime care nu pot fi pur și simplu înlocuite”, a spus fostul cancelar german.