Evenimentul ZileiInternationalCe i-a cerut Scholz lui Putin în prima convorbire după șase săptămâni de tensiune

Ce i-a cerut Scholz lui Putin în prima convorbire după șase săptămâni de tensiune

Ce i-a cerut Scholz lui Putin în prima convorbire după șase săptămâni de tensiune
Într-o conversație telefonică de 75 de minute, prima după șase săptămâni de tensiuni între Germania și Rusia, cancelarul Olaf Scholz i-a cerut lui Vladimir Putin o încetare a focului în Ucraina cât mai curând posibil. Acuzația Moscovei potrivit căreia nazismul este puternic răspândit în țara aflată în război a fost respinsă vehement de Berlin, potrivit unui anunț făcut de un purtător de cuvânt al guvernului.

Olaf Scholz a discutat pentru prima dată telefonic cu Vladimir Putin, după șase săptămâni de tensiuni. Cancelarul german i-a cerut președintelui rus să pună capăt cât mai repede războiului pe care l-a declanșat în Ucraina și la care Moscova se raportează ca la o „operațiune militară specială”.

Ce au discutat Olaf Scholz și Vladimir Putin la telefon

Olaf Scholz a cerut, de asemenea, o îmbunătățire a situației umanitare și progrese în eforturile de a găsi o soluție diplomatică la conflictul militar, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit.

Cancelarul german a respins acuzația Rusiei potrivit căreia nazismul este răspândit în Ucraina, potrivit citirii germane a convorbirii telefonice redate de guvern.

Anterior, Kremlinul a declarat că Vladimir Putin i-a atras atenția cancelarului german asupra „încălcărilor grave ale normelor dreptului internațional de către luptătorii care profesează ideologia nazistă”.

Rusia a încercat în repetate rânduri să își justifice războiul împotriva Ucrainei susținând că scopul său este „denazificarea” vecinului său, în ciuda faptului că nu există nicio dovadă care să susțină o astfel de afirmație.

Hebestreit a declarat că cei doi lideri au vorbit, de asemenea, despre presiunea asupra aprovizionării cu alimente la nivel mondial din cauza războiului din Ucraina, unul dintre cei mai importanți exportatori de grâu din lume.

„Cancelarul a reiterat că Rusia are o responsabilitate specială în acest caz”, a scris purtătorul de cuvânt german.

Rusia a oferit informații detaliate despre războiul din Ucraina

Kremlinul a declarat că Vladimir Putin a oferit informații „detaliate” despre obiectivele Rusiei în Ucraina, cu accent pe prioritățile sale umanitare. S-a convenit că discuția va continua „prin diverse canale”.

Convorbirea telefonică de vineri dimineață a fost prima conversație între cei doi lideri în mai mult de șase săptămâni.

Olaf Scholz i-a informat pe legislatori despre planul său de a-l contacta pe Vladimir Putin vineri, potrivit participanților la o reuniune a comisiei de apărare din Bundestag privind livrările de arme germane către Ucraina.

Olaf Scholz a vorbit cu Vladimir Putin la telefon de mai multe ori după invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie, ultima lor convorbire având loc la 30 martie. Câteva zile mai târziu, au apărut vești despre masacrul din orașul Bucha, în apropiere de capitala Kiev.

Pentru o perioadă, președintele francez Emmanuel Macron nu a avut, de asemenea, niciun contact cu Vladimir Putin. Cu toate acestea, ei au vorbit din nou la telefon pe 3 mai, în timp ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, l-a vizitat pe Vladimir Putin la Moscova în aprilie, în încercarea de a detensiona conflictul.


Accesează: