Zelenski îi râde în față lui Putin: În Rusia, ca și în Germania nazistă, au început să inventeze arma-laser minune

Zelenski îi râde în față lui Putin: În Rusia, ca și în Germania nazistă, au început să inventeze arma-laser minune Sursă: Oleh Dubyna | Dreamstime.com

Volodimir Zelenski a tratat cu umor anunțul lui Vladimir Putin potrivit căruia folosește o nouă generație de lasere în Ucraina pentru a arde drone. Președintele ucrainean a comparat laserele cu așa-zisele „arme minune” pe care Germania nazistă le-a dezvăluit în încercarea de a preveni înfrângerea în cel de-al Doilea Război Mondial și a susținut că ele denotă eșecul Rusiei în Ucraina.

Volodimir Zelenski și-a bătut joc pe față de laserele Rusiei, despre care autoritățile de la Moscova au anunțat că le folosesc pentru a arde drone, în ceea ce pare a fi o încercare de contracarare a armelor occidentale livrate Ucrainei.

Vicepremierul responsabil de dezvoltarea militară, Iury Borisov, a declarat la o conferință de presă organizată la Moscova că laserul Peresvet este deja utilizat la scară largă și că poate orbi sateliții până la 1.500 km deasupra Pământului.

Rusia amenință cu lasere care pot arde dronele din Ucraina

Oficialul a spus, însă, că există deja sisteme mai puternice decât Peresvet, care ar putea arde dronele și alte echipamente militare. Borisov a făcut referire la un test efectuat marți, despre care a spus că a ars o dronă aflată la 5 km distanță în doar cinci secunde.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dacă Peresvet orbește, atunci noua generație de arme cu laser duce la distrugerea fizică a țintei - distrugere termică, ard”, a declarat vicepremierul rus la un post de televiziune public.

Întrebat dacă astfel de arme au fost folosite în Ucraina, Borisov a spus: „Nu, nu sunt arme laser, dar... Da. Primele prototipuri sunt deja folosite acolo”. Ulterior, oficialul a precizat că arma se numește „Zadira”.

Volodimir Zelenski acuză eșecul complet al lui Vladimir Putin

În replică, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a comparat știrile despre lasere cu așa-numitele arme minune pe care Germania nazistă le-a dezvăluit în încercarea de a preveni înfrângerea în cel de-al Doilea Război Mondial.

„Cu cât devenea mai clar că nu aveau nicio șansă în război, cu atât mai multă propagandă a existat despre o armă uimitoare care ar fi atât de puternică încât să asigure un punct de cotitură”, a declarat Volodimir Zelenski, într-un discurs publicat pe una dintre paginile sale de socializare.

„Și astfel vedem că, în a treia lună a unui război la scară largă, Rusia încearcă să își găsească „arma minune”... toate acestea arată clar eșecul complet al misiunii”, a spus președintele ucrainean.

Ce se știe despre noua armă-laser „Zadira”

Despre arma-laser „Zadira”, la care a făcut referire vicepremierul rus Iury Borisov nu se știe mai nimic în spațiul public. Însă în anul 2017, presa rusă a relatat că corporația nucleară de stat Rosatom a ajutat la dezvoltarea acesteia ca parte a unui program de creare de noi principii fizice bazate pe arme.

Invazia Ucrainei a ilustrat limitele forțelor armate convenționale postsovietice ale Rusiei, deși Vladimir Putin spune că „operațiunea militară specială” se desfășoară conform planului.

Remarcile lui Iury Borisov indică faptul că Rusia a făcut progrese semnificative în ceea ce privește armele cu laser, o tendință de interes considerabil pentru alte puteri nucleare precum SUA și China. Folosirea laserelor pentru a orbi sateliții a fost cândva o fantezie din domeniul science-fiction, dar SUA, China și Rusia lucrează de ani de zile la variante ale unor astfel de arme.

Pe lângă beneficiul de a arde dronele, orbirea sistemelor de recunoaștere are și un impact strategic, deoarece sateliții sunt folosiți pentru a monitoriza rachetele balistice intercontinentale care transportă arme nucleare. Iury Borisov declarase că tocmai se întorsese de la Sarov, un centru de cercetare al Rusiei în domeniul armelor nucleare. El a spus că o nouă generație de arme laser care utilizează o bandă electromagnetică largă va înlocui în cele din urmă armele convenționale.

„Aceasta nu este un fel de idee exotică, ci realitatea”, a spus vicepremierul rus responsabil de dezvoltarea militară.