Evenimentul ZileiInternationalPutin acordă un rol sporit GRU în Ucraina – Raport

Putin acordă un rol sporit GRU în Ucraina – Raport

Putin acordă un rol sporit GRU în Ucraina – Raport
Președintele Vladimir Putin a acordat agenției de informații militare a Rusiei (GRU) un rol mai proeminent în Ucraina, au declarat analiștii de securitate ruși, în timp ce SUA au evaluat că Putin este „în întârziere” în invazia Ucrainei.

Şeful adjunct al GRU, Vladimir Alexeyev, în vârstă de 61 de ani, a fost pus la conducerea operaţiunilor de informaţii din Ucraina, potrivit experţilor în securitate Andrei Soldatov şi Irina Borogan. Alexeyev ar fi fost responsabil pentru coordonarea campaniilor militare din Siria și regiunea Donbas din estul Ucrainei, după ce a fost numit în funcția sa actuală în 2011.

„Alexeiev este un general dur și sigur de sine”, au spus Borogan și Soldatov într-un raport publicat luni, menționând că anterior a servit în forțele speciale ale Rusiei.

Forțele speciale „sunt ofițeri duri și loiali, care nu se sfiesc în metodele lor, dar în niciun caz spioni rafinați”, au spus Borogan și Soldatov.

Numele generalului locotenent Alexeyev a apărut într-un reportaj de săptămâna trecută pe postul de televiziune pro-Kremlin Tsargrad despre ofițerii superiori responsabili de războiul Rusiei în Ucraina.

Presupusa numire în funcție acționează ca urmare a unei epurări raportate a aproximativ 150 de ofițeri ai agenției rivale GRU, FSB, luna trecută și aparentei arestări șefului Serviciului Cinci, o unitate care era responsabilă de furnizarea de informații despre situația politică din Ucraina și de cultivarea sprijinului pentru Kremlin acolo.

Borogan și Soldatov au raportat că Serghei Beseda, șeful Serviciului Cinci al FSB, s-a întors recent la muncă. Ei au indicat, însă, că numirea lui Alexeyev semnalează neîncrederea lui Vladimir Putin pentru FSB în campania ucraineană, potrivit hemoscowtimes.com.

Alexeyev a fost sancționat de Statele Unite pentru operațiuni cibernetice care vizează alegerile din 2016 și Uniunea Europeană pentru otrăvirea din 2018 a fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia în Marea Britanie.

Putin acordă un rol sporit GRU în Ucraina

Raportul lui Borogan și Soldatov a venit în momentul în care Pentagonul a evaluat că forțele ruse sunt „cu două săptămâni sau chiar mai în urmă” cu programul campaniei ucrainene.

Putin „nu a obținut niciunul dintre succesele pe care credem că și-ar fi dorit să le obțină, cu siguranță nu conform planului”, a declarat marți, reporterilor, un înalt oficial  anonim al apărării american.

„Nu am aprecia că rușii au făcut vreun progres apreciabil sau semnificativ.”


Accesează: