Evenimentul ZileiInternationalRăzboiul din Ucraina. Atacul care l-a lăsat fără voce pe Volodimir Zelenski. S-a întâmplat în miez de noapte

Războiul din Ucraina. Atacul care l-a lăsat fără voce pe Volodimir Zelenski. S-a întâmplat în miez de noapte

Războiul din Ucraina. Atacul care l-a lăsat fără voce pe Volodimir Zelenski. S-a întâmplat în miez de noapte
Războiul din Ucraina. Forțele rusești au atacat și muzeul naţional dedicat memoriei poetului şi filozofului ucrainean Grigori Skovoroda, loc unde a fost înmormântat în 1794. Atacul a avut loc în noaptea de 7 mai și l-ar fi lăsat fără voce pe Volodimir Zelenski.

În noaptea de 7 mai, satul Skovorodynivka situat în estul Ucrainei nu a scăpat de atacurile cu rachete ruseşti. Armata rusă a distrus muzeul naţional dedicat memoriei poetului şi filozofului ucrainean Grigori Skovoroda, locație unde a fost înmormântat în 1794. Acest atac l-ar fi lăsat fără voce pe Volodimir Zelenski , potrivit Le Figaro.

Incendiul s-a produs la 23:00 și a distrus acoperişul clădirii, dar și ferestrele sau ușile. Chiar dacă pompierii au încercat să salveze locația admirată de Zelenski, a fost prea târziu. Directorul muzeului a dus operele cele mai preţioase din acest conac de secol XVIII într-un loc mai sigur.

Atacul care l-a lăsat fără voce pe Zelenski

Sursa foto: Captură video/ Facebook/ Volodimir Zelenski

„Din fericire, colecţia nu a fost distrusă. Ea a fost mutată mai devreme pentru a evita ca patrimoniul cultural să fie distrus din cauza acţiunilor ostile ale Rusiei”, a declarat Aleksandr Tkachenko, ministrul ucrainean al Culturii , pe Telegram. Dar dacă atacul nu a deteriorat multe lucrări, fiul directorului, prezent la faţa locului pentru a proteja restul colecţiilor, a fost rănit la picior în urma unor prăbuşiri.

„În fiecare zi a acestui război, armata rusă face ceva care mă lasă fără voce. Dar a doua zi el face altceva care te face să simţi din nou la fel”, a spus Volodimir Zelenski într-o alocuţiune video târziu în noapte, relatează Reuters. „Lovituri ţintite asupra muzeelor ​​- nici măcar teroriştii nu s-ar gândi la asta. Dar acesta este genul de armată împotriva căreia luptăm”, a continuat preşedintele.

„Anul acesta se împlinesc 300 de ani de la naşterea marelui filozof”, a spus guvernatorul regiunii Harkov. De origine cazac ucrainean, Grigori Skovoroda a fost un poet şi filozof influent al secolului al XVIII-lea, care a lucrat în special la teoria celor trei lumi. El a fost cel mai bine cunoscut pentru colecţia sa de treizeci de poezii intitulată „Grădina cântărilor divine şi Fabulelor din Harkov”.

Şi pentru toate aceste contribuţii, satul în care a crescut poetul, Ivanovka, a decis să îşi redenumească Skovorodynivka în memoria sa, a explicat pentru Reuters guvernatorul Harkovului. Înainte de a încheia: „Ocupanţii pot distruge muzeul în care a lucrat Skovoroda în ultimii ani de viaţă şi unde a fost înmormântat. Dar nu ne vor distruge memoria şi valorile”.


Accesează: