Evenimentul Zilei > Justitie > Sentinţa DEFINITIVĂ care SCHIMBĂ din TEMELII justiţia din România
Sentinţa DEFINITIVĂ care SCHIMBĂ din TEMELII justiţia din România

Sentinţa DEFINITIVĂ care SCHIMBĂ din TEMELII justiţia din România

Lovitură definitivă în lumea justiţiei! Curtea de Apel Bucureşti a decis, definitiv,că barourile avocatului Pompiliu Bota sunt legale!

După mai bine de 11 ani de procese şi tergiversări, justiţia din România a stabilit că UNBR – Bota îndeplineşte toate condiţiile legale de funcţionare. Din hotărîrea judecătoarească devenită irevocabilă reiese că Uniunea Naţională a Barourilor din România – Bota (UNBR) este persoană juridică de utilitate publică.

Procesul în privinţa legalităţii UNBR – Bota a făcut subiectul unui proces la Judecătoria sector 1 Bucureşti, cea care a dat verdict favorabil UNBR- Bota. Tribunalul Bucuresti a judecat apelul şi Curtea de Apel Bucuresti recursul, ultimele două instanţe menţinînd hotărîrea instanţei de fond.

Motivul principal pe care s-au susţinut hotărîrele sunt că "Uniunea Naţională a Barourilor din România (Baroul Bota), fiind înfiinţată printr-o hotărîre judecătorească, cele statuate în cuprinsul său se impun a fi respectate şi nu pot fi modificate decît prin exercitarea căilor de atac prevăzute de lege şi nicidecum printr-o acţiune în constatarea nulităţii persoanei juridice de interes public astfel create, neputîndu-se introduce o cerere în cadrul căreia să se pretindă stabilirea contrariului a ceea ce s-a statuat anterior judecatoreşte"  şi  “UNBR Bota a fost înfiinţată prin hotărîre judecatorească(…) nu poate fi introdusă o acţiune care să constate nulitatea acestei instituţii fără a se aduce atingere hotărîrii judecătoreşti care a înfiinţat-o”.

După ce o societate comercială a solocitat să se constate nulitatea persoanei juridice UNBR, Luju.ro scrie că verdictul final, irevocabil, a arătat următoarele:

-"reclamanta a solicitat instantei sa constate nulitatea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (Baroul Bota) si, pe cale de consecinta sa dispuna dizolvarea si lichidarea acestei parate.” (fila 2 a deciziei tribunalului);

"intre regula generala, pe de o parte, si regula speciala instituita de Legea nr. 51/1995 in cazul organizarii si exercitarii profesiei de avocat, pe de alta parte, exista un raport care cade sub incidenta regulii: generalia specialibus non derogant si, respectiv, specialia generalibus derogant.” (fila 18 a deciziei);

"Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (Baroul Bota) fiind infiintata printr-o hotarare judecatoreasca cele statuate in cuprinsul sau se impune a fi respectate si nu pot fi modificate decat prin exercitarea cailor de atac prevazute de lege si nicidecum printr-o actiune in constatarea nulitatii persoanei juridice de interes public astfel create, neputandu-se introduce o cerere in cadrul careia sa se pretinda stabilirea contrariului a ceea ce s-a statuat anterior judecatoreste.” (fila 16 a deciziei tribunalului);

"Din moment ce nu s-a dovedit si desfiintarea ulterioara a incheierii pronuntata la data de 30 iulie 2003, de catre Judecatoria Targu-Jiu in dosarul nr. 79/PJ/2003, prin care s-a autorizat functionarea unei asociatii avand drept scop infiintarea de barouri, argumentul primei instante este pe deplin valabil si nu se impune a fi reformat.” (fila 17 a deciziei tribunalului)

Citiţi aici motivarea integrală a deciziei care a dus la schimbarea capitală de prezent

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: