Evenimentul Zilei > International > Cutremur uriaș de 7,2 grade. Autoritățile au emis alertă de tsunami
Cutremur uriaș de 7,2 grade. Autoritățile au emis alertă de tsunami

Cutremur uriaș de 7,2 grade. Autoritățile au emis alertă de tsunami

Sâmbătă, un seism cu magnitudinea 7,2 s-a produs în nord-estul Japoniei. Autoritățile au emis alertă de tsunami.

Un seism cu magnitudinea 7,2 s-a produs sâmbătă în nord-estul Japoniei, iar autorităţile au emis o alertă de tsunami pentru prefectura Miyagi, relatează agenţiile de presă.

Agenţia de Meteorologie din Japonia (JMA) a emis un avertisment în legătură cu producerea unui tsunami de 1 metru înălţime în prefectura Miyagi. Un prim val tsunami a lovit deja ţărmul în oraşul Ishinomaki, a anunţat postul public NHK.

Pentru moment nu există informaţii privind posibile victime sau pagube materiale.

Avertismentul emis de autorităţi i-a determinat pe unii locuitori din Miyagi să plece către zone mai înalte de tema unui val tsunami, potrivit imaginilor transmise de NHK.

Cutremurul a fost resimţit şi în capitala Tokyo, aflată la 400 de km sud de epicentru.

Epicentrul seismului produs în regiune la ora locală 18:09 (09:09 GMT) a fost localizat în largul Miyagi. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 60 de km în Oceanul Pacific, a anunţat Agenţia de Meteorologie din Japonia.

Compania Tohoku Electric Power a oprit centrala nucleară Onagawa şi verifică eventuale nereguli, a spus NHK.

O parte a prefecturii Miyagi a fost afectată de întreruperi de electricitate, circa 200 de locuinţe rămânând fără curent electric, a anunţat Tohoku Electric Power.

Tokyo Electric Power a anunţat că verifică starea centralei Fukushima Dai-Ichi, distrusă de cutremurul din martie 2011 care a provocat un accident nuclear şi evacuări în masă.

Seism în nord-estul Japoniei. Un cutremur a avut loc și în Mexic

Vineri seară, un seism cu magnitudinea 5,7 pe scara Richter s-a produs în statul Guerrero (vest) din Mexic, a anunţat Serviciul seismologic mexican, relatează AFP.

Epicentrul cutremurului, care nu s-a soldat cu victime sau pagube materiale, a fost localizat la 59 de km est de oraşul San Marcos, în statul Guerrero, a precizat serviciul.

În staţiunea Acapulco, în apropierea epicentrului, seismul a fost resimţit mai intens, numeroşi turişti fiind nevoiţi să-şi părăsească hotelurile.

„Am fost panicaţi … Nu puteam ieşi pentru că una dintre fiicele mele făcea baie”, a povestit pentru presa locală Virginia Hernandez, o turistă din Ciudad de Mexico aflată în vacanţă în Acapulco.

Seismul a provocat panică în rândul populaţiei din capitala Ciudad de Mexico, unde cutremurul abia a fost resimţit însă unde s-au auzit sirenele de avertizare, potrivit primarului oraşului.

„După survolarea zonei cu elicopterul (…) şi o consultare cu serviciile abilitate, nu am constatat pagube în Ciudad de Mexico”, a scris Claudia Sheinbaum pe contul său de Twitter.

CITEȘTE ȘI Descoperire românească de proporții. Suplimentul minune care îți crește imunitatea

CITEȘTE ȘI Noi detalii despre agresoarea Mirelei Vaida. Legătură între mesajele bizare și incident

CITEȘTE ȘI Statuia de ceară a lui Donald Trump a fost mutată în Texas. Oamenii aveau tendința să o lovească în față