Evenimentul Zilei > International > SEGA: Bulgaria şi-a păstrat şi în 2019 statutul de lider în UE la capitolul corupţie
SEGA: Bulgaria şi-a păstrat şi în 2019 statutul de lider în UE la capitolul corupţie

SEGA: Bulgaria şi-a păstrat şi în 2019 statutul de lider în UE la capitolul corupţie

Nimeni nu a reuşit nici anul trecut să scoată Bulgaria din poziţia de lider la capitolul corupţie în UE, a spus, pentru BNR, Kalin Slavov, director al reprezentanţei bulgare a Asociaţiei "Transparenţă fără frontiere", care este filială a organizaţiei internaţionale pentru combaterea corupţiei Transparency International.

În clasamentul mondial din 2019, statul şi-a îmbunătăţit însă uşor poziţia, trecând de la locul 77 la 74 dintr-un total de 180 de ţări. Potrivit lui Kalin Slavov, acest lucru nu se datorează vreunei schimbări pozitive în ţară, ci deteriorării imaginii din alte ţări. Indicele privind Percepţia Corupţie a fost creat în 1995 şi evaluează ţările pe o scală de la 0 la 100. Ţările care primesc mai puţin de 50 de puncte, precum Bulgaria, sunt considerate a fi grav afectate de corupţie. Media UE este de 64.

„Valoarea indicelui Bulgariei este la jumătatea celui din Danemarca, care are 87 de puncte, ceea ce arată că acesta este statul (împreună cu Noua Zeelandă) cu cea mai bună poziţie cu privire la combaterea corupţiei – aceste două state sunt în fruntea clasamentului”, a subliniat Slavov.

În opinia sa, principalele motive cărora li se datorează această tendinţă pentru Bulgaria sunt pilonii-cheie – cum este libertatea presei, încrederea în procesul electoral şi în modul de realizare a acestuia, finanţarea partidelor politice, numirile în instituţii publice şi – nu în ultimul rând – supremaţia legii.