Sunt evenimente importante în această perioadă în regiunea extinsă a Mării Negre. Conform unui raport special al MAS, liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko a pierdut din opțiunile pentru a rămâne la putere, în contextul în care Opoziția a protestat masiv.

Alexander Lukashenko ar mai avea câteva opţiuni pentru a gestiona în continuare situaţia sa şi a statului belarus. Prima variantă este cea de a pune capăt protestelor, convingând societatea că poate elabora de urgenţă noua Constituţie şi organiza alegeri libere. Ceea ce ar însemna şi eliberarea deţinuţilor politici din opoziţie şi intrarea într-o notă pozitivă cu Occidentul. Dar după lunile de represiuni asupra protestatarilor şi dispute cu Occidentul, este un scenariu foarte puţin probabil, conform siteului monitorulapararii.ro.

În contrast, opţiunea pe care merge Lukașenko duce la escaladarea confruntărilor cu cetăţenii nemulţumiţi. În condiţiile în care unii oficiali au început să se retragă din „tabăra nomenclaturii” şi să treacă de cea a protestatarilor, soarta lui Lukașenko ar fi în cel mai bun caz asemănătoare cu cea a ucrainianului Ianukovici. Asta ar însemna să ajungă tot într-o reşedinţă undeva lângă Moscova, dar în condiţii dezavantajoase pentru sine.

Își va cere scuze public?

A altă opţiune este cotată şi „cea mai bună opţiune pentru persoana sa”. Potrivit acesteia, Lukașenko ar trebui să adreseze scuze publice pentru comportamentul său din perioada pre-electorală, să-şi dea demisia şi să părăsească definitiv viaţa politică. Pentru a-şi asigura securitatea ar putea opta să părăsească ţara şi să se stabilească undeva în Rusia sau în alt stat în care să aibă garanţii de securitate.

Un alt scenariu, ar fi ca Lukașenko să introducă starea excepţională sau de urgenţă, caz în care ar avea numai şansa de a întârzia căderea de la putere. Este un scenariu cu pierderi mari pentru economia Belarus. În plus, este un scenariu periculos şi pentru planurile Moscovei, deoarece Lukașenko consideră că va rezista supraestimându-şi capacitatea de supravieţuire politică în orice condiţii, fiind capabil să producă greşeli impardonabile, greu de corectat de către Moscova, mai precizează sursa citată.