Belarusul s-a plâns la ONU. Țările occidentale, acuzate de „haos și anarhie”
- Alexandru Toader
- 27 septembrie 2020, 15:39
Tensiunile din Belarus sunt departe de a se încheia, iar acum ministrul de externe din această țară arată cu degetul țările occidentale.
Ministrul belarus de externe Vladimir Makei a acuzat sâmbătă ţările occidentale că încearcă să semene „haos şi anarhie” în fosta republică sovietică care continuă să fie zguduită de proteste de stradă după alegerile contestate din 9 august, potrivit Agerpres.
„Vedem încercări de a destabiliza situaţia din ţară”, a declarat Makei într-o înregistrare video adresată Adunării Generale a ONU. „Imixtiune în afacerile noastre interne, sancţiuni şi alte restricţii impuse Belarusului vor avea efectul opus şi sunt dăunătoare pentru absolut toată lumea”, a remarcat şeful diplomaţiei de la Minsk.
Peste 12.000 de persoane au fost arestate în Belarus după ce opoziţia a contestat corectitudinea alegerilor din 9 august, iar populaţia a ieşit în stradă.
Zeci de arestări printre demonstranţii împotriva lui Lukaşenko la Minsk VIDEO
Este de aşteptat ca Statele Unite, Marea Britanie şi Canada să impună în curând sancţiuni care să vizeze o serie de oficiali din Belarus pentru ceea ce guvernele respectivelor ţări consideră că au fost alegeri manipulate, precum şi pentru violenţele aplicate de regimul de la Minsk protestatarilor paşnici, au declarat surse pentru Reuters.
„Declaraţii pline de cinism au fost făcute de o serie din colegii noştri occidentali cu privire la presupusa lor îngrijorare faţă de suveranitatea şi bunăstarea Belarusului”, a declarat Vladimir Makei în intervenţia sa de sâmbătă. „În realitate, acestea nu sunt altceva decât încercări de a aduce haos şi anarhie în ţara noastră”, a mai spus ministrul de externe din Belarus.
Noi arestări printre manifestații anti-Lukașenko
Forțele de securitate din Belarus au reținut, sâmbătă, zeci de protestatari. Mii de persoane s-au strâns din nou în centrul capitalei Minsk, pentru a-i cere demisia președintelui Lukașenko (FOTO). Un grup de femei a scandat „Președintele nostru este Sveta”, cu referire la politicianul de opoziție Sviatlana Tsikhanouskaya. La protestul de sâmbătă, manifestanții au folosit steagul roșu cu alb pe care Belarus la adoptat după destrămarea Uniunii Sovietice din 1991, înainte ca Likașenko să reimplementeze versiunea sovietică patru ani mai târziu.