Evenimentul Zilei > International > Se strânge lațul în jurul lui Lukașenko. Ce hotărăsc europenii
Se strânge lațul în jurul lui Lukașenko. Ce hotărăsc europenii

Se strânge lațul în jurul lui Lukașenko. Ce hotărăsc europenii

Tensiunea a crescut, marți, și mai mult în jurul fostei republici sovietice, în timp ce liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a denunțat „o presiune externă fără precedent”.

În vizită în Lituania, președintele francez, Emmanuel Macron, care s-a întâlnit dimineața cu lidera opoziției bieloruse Svetlana Tihanovskaia,  a reamintit că Uniunea Europeană pregătește măsuri punitive împotriva regimului președintelui bielorus Alexandr Lukașenko.

Marea Britanie  a anunțat în aceeași zi sancțiuni împotriva Belarus, luate în coordonare cu Canada, care vizează opt oficiali din Belarus, inclusiv pe liderul de la Minsk,  din cauza reprimării brutale a mișcării de protest din această fostă republică sovietică.

„Europa se pune într-o situație de exercitare a presiunii, prin sancțiuni pe care va trebui să le luăm în următoarele zile și săptămâni”, a spus liderul de la Elysee în timpul unei dezbateri cu studenții de la Universitatea din Vilnius „Miniștrii noștri au pregătit liste”, a adăugat el.

„Este un mod de a pune presiune pe liderii unui sistem care se află astăzi la sfârșitul cursei, pentru a-l împinge să se miște”, a spus președintele Franței.

Tranziție pașnică

Anterior, șeful statului francez a explicat că sprijină „toată societatea civilă” împotriva președintelui Alexandr Lukașenko, care nu este recunoscut de UE, Canada, Statele Unite și Marea Britanie, dar este susținut de Moscova.

Anterior, Emmanuel Macron a solicitat o mediere internațională pentru organizarea unor noi alegeri prezidențiale în Ucraina, controlate de comunitatea internațională, după cea din august, considerată frauduloasă de opoziția din Belarus și de țările occidentale.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: