Legea 7 / 2020, care intră în vigoare mâine, aduce o serie de modificări privind cadrul legal al calității în construcții și cel privind autorizarea lucrărilor de construcție. Majoritatea vizează obligații ale investitorilor sau ale proprietarilor de construcții în zona branșamentelor, dar și o nouă posibilitate de a intra în legalitate pentru cei ce au construit fără autorizație.

Cum pot intra în legalitate cei care au construit ilegal

Cei ce au ridicat o construcție fără să aibă o autorizație vor putea intra în legalitate, conform noii legi. Primul pas este  să obțină un certificat de atestare sau o adeverință privind edificarea construcției. Pentru a fi posibil acest lucru trebuie să nu mai fie posibilă aplicarea de sancțiuni, deoarece a intervenit prescripția faptei. Pasul următor e să se ceară o expertiză tehnică care să constate că au fost respectate cerințele fundamentale aplicabile privind calitatea în construcții, inclusiv cu încadrarea în reglementările de urbanism.

Această modificare apare în contextul în care, în cursul anului trecut, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că cei ce construiesc fără autorizație nu pot cere recunoașterea ca proprietari ai construcțiilor, deoarece, în lipsa unei autorizații, le este, practic, imposibilă înscrierea dreptului de proprietate în Cartea Funciară, arată Avocatnet.ro.

Noi obligații pentru investitori și proprietari

Investitorii și proprietarii construcțiilor vor avea noi obligații privind branșamentele la utilități. Astfel, cade în sarcina investitorilor obținerea acordului/autorizației administratorului drumului pentru realizarea branșamentelor la rețelele de utilități ale infrastructurii edilitare, cu plata taxelor de racordare aferente branșamentelor.

Recepția la terminarea lucrărilor devine obligatorie, împreună cu recepția la terminarea lucrărilor branșamentelor la infrastructura tehnico – edilitară aferentă. Predarea către proprietar a construcției se va putea face numai după ce s-au pus în funcțiune și branșamentele autorizate și definitive la rețelele de utilități publice.

În plus, devine obligatorie și o recepție finală a lucrărilor, la expirarea perioadei de garanție. Pe de altă parte, proprietarii construcțiilor pot da legal în folosință clădirea numai după ce sunt puse în funcțiune branșamentele, nu înainte.

Conform sursei citate, Legea 7/2020 modifică și limitele amenzilor actuale (între 20.000 și 40.000 de lei) aplicate pentru neîndeplinirea anumitor obligații, inclusiv a celor nou-introduse. Astfel, amenzile ce se vor putea aplica pentru nerespectarea, pe lângă altele, a obligațiilor de mai sus vor fi cuprinse între 1.000 și 100.000 de lei.

Te-ar putea interesa și: