Evenimentul Zilei > International > Se pregătește Trump pentru un nou mandat prezidențial ?
Se pregătește Trump pentru un nou mandat prezidențial ?

Se pregătește Trump pentru un nou mandat prezidențial ?

Victoria impresionantă a lui Glenn Youngkin în cursa pentru guvernatorul din Virginia a stârnit discuții despre ce înseamnă acest lucru pentru viitorul Partidului Republican. În acest context, apare întrebarea dacă Donald Trump va candida, din nou, pentru următoarea cursă prezidențială.

O concluzie este că Youngkin nu numai că a recâștigat alegătorii din suburbii care susțineau republicanii, dar l-a și depășit în scoruri pe Trump. Candidatul democrat învins Terry McAuliffe, un fost guvernator, nu s-a putut opri să vorbească despre Trump, care a apărut în majoritatea reclamelor lui McAuliffe. Când echipa democrată, inclusiv președintele Joe Biden și fostul președinte Barack Obama, s-au înțeles pentru McAuliffe, ei au considerat că Youngkin era un Trump mai mic. 

În ciuda dorințelor cititorilor The Bulwark, Trump este încă relevant. Dar, spre dezamăgirea susținătorilor avizi ai lui Trump, cursa din Virginia arată că prezența lui nu este necesară pentru a aduna alegătorii de bază. Acestea fiind spuse, dacă Youngkin ar fi decis să fie republican, probabil ar fi atras furia fostului președinte și ar fi pierdut alegerile dacă susținătorii săi ar fi decis să nu voteze. Mai mult, reclamele care îl numeau pe Youngkin un Trump mai mic ar fi putut foarte bine să-i încurajeze pe unii susținători ai lui Trump să se îndrepte la urne pentru a-l susține pe Youngkin. 

Abnegația și disciplină sunt rareori cuvinte asociate cu Trump. Deci, în acest caz, putem spune că a dat dovadă de o reținere neobișnuită. Pe 27 octombrie, Trump a stârnit entuziasm în rândul democraților și spaimă în rândul republicanilor printr-o declarație în care spunea: „Mulțumesc, Arlington, ne vedem curând!” McAuliffe a susținut că Trump ar fi fost pe drum. În acest sens, a distras temporar atenția de la mesajul lui Youngkin, dar în cele din urmă nu a apărut, punând în pericol campania. Acest lucru este important atunci când ne uităm la o potențială candidatură a lui Trump în 2024. 

Propriul său dușman

Un motiv pentru care Trump a pierdut în 2020 este că nu a putut să renunțe la felul său de a fi. Motivul pentru care nu a fost votat niciodată cu 50 la sută, în ciuda unei economii puternice în anii de dinaintea pandemiei Covid-19, este că a fost propriul său dușman. Cert este că Trump poate fi de mare ajutor republicanilor din anumite zone ale țării și o piedică mare pentru republicanii din celelalte zone. În loc să recunoască acest lucru, el a acționat adesea de-a dreptul jovial față de republicanii care au pierdut și i-a învinovățit că nu au îmbrățișat gândirea sa. 

Cu toate acestea, în cazul Virginiei, Trump părea oarecum disciplinat și suficient de altruist pentru a-l opri. De fapt, el și-a câștigat meritul pentru victoria din Virginia, dar nimeni nu sugerează că s-a metamorfozat într-un portret al umilinței. Poate că Trump a formulat corect strategia că ar fi fost învinuit dacă Youngkin ar fi pierdut după un miting în Commonwealth. 

Virginia a arătat că republicanii pot câștiga alegeri cu prezență ridicată la vot, deoarece 55% dintre alegătorii eligibili ai statului au votat. Din nou, Youngkin l-a depășit pe Trump în rândul alegătorilor, având politici clare cu privire la aspectele culturale, precum și la problemele economice. Trump a adus noi alegători din clasa muncitoare care nu votau în mod normal republicanii, în timp ce a reușit să-i înstrăineze pe alegătorii din suburbii care se simțeau mai confortabil cu republicanii. Trucul pentru a câștiga o majoritate ar fi păstrarea și creșterea fiecăruia fără a-l pierde pe celălalt. A durat doar un an după plecarea lui Trump pentru ca un exemplu în acest sens să apară în Virginia.

Dacă guvernatorul Florida Ron DeSantis, senatorul Arkansas Tom Cotton sau Youngkin, decid să candideze la prezidențiale și să-l înfrunte pe Trump, ar putea fi recompensați. Acest lucru este valabil mai ales dacă acești candidați au o viziune conservatoare și Trump nu se poate opri să vorbească despre cum a fost o victimă în 2020.

Trump, un posibil candidat la prezidențiale

Biden a câștigat Virginia cu 10 puncte față de Trump. Oricine este candidatul republican la prezidențiale, probabil că el sau ea nu va avea cele nouă voturi electorale ale statului. Rezultatul demonstrează credința greșită a lui McAuliffe și a democraților că a spune Trump de multe ori ar fi o strategie câștigătoare. Acest lucru arată că poate Trump nu este chiar atât de toxic pe cât se presupunea cândva.

Da, Trump incită atât la ura irațională, cât și la o iubire entuziastă, aproape de cult, dar acestea sunt doar două categorii de alegători. O a treia categorie o reprezintă alegătorii lui Trump care l-au votat în 2020 pentru că au crezut că își duce treaba la bun sfârșit.

Există și cea de-a patra categorie care este cu adevărat de pus în joc. Acești alegători ai lui Biden nu au avut o ură irațională aprinsă pentru Trump, ci doar s-au săturat de drama constantă și au crezut că Biden poate fi un bun conducător. Biden a bâjbâit în primele luni ale președinției sale. A avut o ieșire dezastruoasă din Afganistan. Arăta ca un spectator în timp ce un război civil se desfășoară în partidul pe care ar trebui să-l conducă. 

Dacă inflația continuă să crească, noile taxe asupra angajatorilor dăunează economiei, aceste lucruri făcând dificil pentru democrați să conducă o campanie câștigătoare în 2024. Pare puțin probabil ca Biden să candideze pentru un al doilea mandat la 80 de ani, iar vicepreședintele Kamala Harris nu este popular. Dacă economia nu se îmbunătățește, nu este atât de greu de imaginat ca Trump să câștige susținerea populației pentru un nou mandat. 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: