Cum ar putea arăta sfârșitul pandemiei de COVID-19: Se apropie faza endemică a bolii? Specialiștii vorbesc despre monitorizarea unei gripe
- Sabina Popescu
- 8 noiembrie 2021, 23:52
Este foarte puțin probabil ca Statele Unite ale Americii (SUA) (nu mai punem problema întregii lumi) să reușească să elimine complet virusul SARS-COV-2, care conduce la dezvoltarea bolii COVID-19. Cu toate acestea, va veni o zi când cazurile de boală nu vor mai scăpa de sub control, iar spitalele nu vor fi copleșite de pacienți. Mulți experți prezic că răspândirea SARS-COV-2 va lua atunci forma unei gripe sezoniere. Ceea ce nu este foarte clar, însă, este când și cum se va întâmpla acest lucru.
„Nu există nici măcar un instrument concret în funcție de care să calculezi dacă vorbim despre o epidemie sau o pandemie. Nuanțele acestea își au rădăcina în ochii privitorului, iar acest lucru face parte din problemă”, a declarat Dr. Arnold Monto, profesor de epidemiologie la Universitatea din Michigan și președinte interimar al Comitetului consultativ pentru vaccinuri și produse biologice conexe al Administrației americane pentru alimente și medicamente (US Food and Drug Administration).
„Așadar, toate acestea nu se bazează pe reguli. Se bazează în mod obișnuit pe ceea ce trebuie să faci pentru a controla focarul de infecție. Ceea ce este diferit în acest caz are de-a face cu vaccinurile, care sunt mult mai eficiente decât ceea ce vedem în acest domeniu, de obicei”, a spus Arnold Monto.
Va deveni COVID-19 doar o gripă sezonieră?
În contextul de față, avem o veste bună și una proastă. Cea bună se referă la existența vaccinului. Vestea proastă are de-a face cu capacitatea virusului SARS-COV-2 de a se schimba și de a evolua, respectiv de a dezvolta mutații. Nimeni nu poate prezice cum ar putea arăta viitorul din punct de vedere al pandemiei de coronavirus, iar apariția variantelor precum Delta schimbă traiectoria bolii.
„Odată cu schimbarea modelelor de transmitere, pe măsură ce au apărut variantele - eu o numesc o paradă a variantelor - vedem o transmitere mult mai extinsă și o răspândire mult mai uniformă la nivel global. Acest lucru face ca declararea sfârșitului pandemiei să fie mai dificilă. Întregul model de răspândire a virusului s-a schimbat și este posibil să mai existe locuri în lume care nu s-au confruntat cu valurile de pandemie ce ne sunt nouă cunoscute”, a explicat profesorul de epidemiologie.
Monto și alți lideri din domeniul Sănătății Publice anticipează că, în viitor, lumea ar putea monitoriza răspândirea SARS-COV-2 la fel cum se gestionează cazurile de gripă sezonieră. „Nu avem nicio idee dacă ne vom confrunta cu acest tip de model sezonier de afecțiune, dar ne amintim că majoritatea virusurilor noastre respiratorii încep să se comporte ca fenomene temporare.
Cum va arăta faza endemică a pandemiei
Există un precedent pentru un model sezonier pentru unele dintre coronavirusurile care au infectat oamenii. Nu știm dacă SARS-COV-2 începe să se comporte astfel, dar cel puțin există un scenariu în acest sens. Trebuie să așteptăm și să vedem ce se întâmplă” pentru a desluși cum ar putea arăta o fază endemică a coronavirusului, potrivit epidemiologului Monto.
Termenul „endemică” se referă la faza în care o boală prezintă o prezență constantă la nivelul populației, însă nu afectează un număr alarmant de mare de persoane, așa cum se întâmplă în mod obișnuit în cazul unei pandemii. Chiar și la începutul anului 2020, pe măsură ce pandemia se răspândea, oficialii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au prezis că noul coronavirus „poate deveni un alt virus endemic în comunitățile noastre” și nu va dispărea niciodată.
„Când te gândești la pandemii, te gândești că ai o fază de decelerare, apoi o fază de control, apoi, sperăm, vei avea un proces de eliminare și poate chiar eradicarea”, a declarat Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, în cadrul unei audieri de joi, în fața Comisiei pentru Sănătate, Educație, Muncă și Pensii a Senatului SUA.
„Ceea ce sperăm să obținem este un nivel atât de scăzut încât, chiar dacă nu este complet eliminată pandemia, să nu aibă un impact major asupra sănătății publice sau asupra modului în care ne desfășurăm viața. Așadar, dacă vaccinăm mai mulți oameni la nivel global, sperăm ca într-o perioadă rezonabilă de timp să ajungem la acel punct în care boala ar putea fi ocazională, fără a avea amploarea de acum”, a mai spus Fauci.
În timp ce Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al SUA și-a reînnoit luna trecută hotărârea conform căreia există încă o urgență la nivel de sănătate publică în SUA din cauza COVID-19, oficialii federali din domeniul Sănătății se gândesc deja la modul de estimare a sfârșitului pandemiei și la felul în care va fi monitorizat virusul odată ajuns în fază endemică.
„Mai sunt încă multe de făcut pentru a pune capăt pandemiei”
Pentru a trece de la pandemie la endemie, națiunea trebuie să acumuleze imunitate față de coronavirus, ceea ce înseamnă că mult mai multe persoane trebuie să se vaccineze, a transmis Dr. Philip Landrigan, pediatru și epidemiolog la Boston College. Având în vedere că unii americani încă refuză să se imunizeze împotriva COVID-19 și unii refuză să poarte măști, tranziția ar putea dura mai mult timp decât se estima.
În prezent, aproximativ 58% din totalul populației americane este complet vaccinată împotriva COVID-19. „Trebuie să ajungem la un procent al populației imunizate de 80%, posibil chiar de 90%, fie că vorbim despre imunitate dobândită odată cu trecerea prin boală, fie că este vorba despre vaccinare”, a declarat Landrigan, specialist care a activat în CDC timp de 15 ani.
Pentru a controla răspândirea virusului rujeolei în populația americană, de exemplu, „a trebuit să ajungem la o rată de imunitate de peste 95% și chiar și atunci am avut focare sporadice. Aceste focare apar de obicei atunci când există un grup de oameni într-un anumit loc care nu sunt imunizați și virusul este reactivat. Te trezești deodată cu 20 de cazuri de boală într-un oraș oarecare”, a spus Landrigan. „Dar aici nu vorbim despre o epidemie, ci despre un focar ce a apărut pe fondul a aproape 0 cazuri de boală sau pe fondul unor cazuri endemice dispersate”.
Deocamdată, CDC spune că mai este mult de lucru pentru a controla răspândirea actuală a virusului.
„Știm că mai sunt încă multe de făcut pentru a opri răspândirea COVID-19 și a pune capăt pandemiei. Observăm în continuare mult prea multe cazuri noi, spitalizări și decese. Media zilnică de cazuri de infectare este de peste 70.000 pe zi, iar în ceea ce privește decesele, vorbim despre peste 1.000 de cazuri. Acesta este motivul pentru care încurajăm pe toată lumea cu vârsta de cel puțin 5 ani să se vaccineze pentru a se proteja împotriva COVID-19”, a scris purtătorul de cuvânt al CDC, Kristen Nordlund, într-un e-mail transmis presei internaționale.
„Pe măsură ce așteptăm cu nerăbdare toamna și iarna, este important să continuăm să respectăm măsurile de prevenire care știm că funcționează - vaccinarea, purtarea unei măști în spațiul public, în spații închise, carantinarea atunci când este vorba despre un pacient bolnav și spălarea frecventă a mâinilor”, a mai precizat Nordlund.
Oficialii din domeniul Sănătății sunt familiarizați cu munca necesară pentru a îmbunătăți ratele de vaccinare. CDC recomandă ca aproape toată lumea cu vârsta de cel puțin 6 luni să se vaccineze împotriva gripei în fiecare an. Însă în timpul sezonului de gripă 2019-2020, doar aproximativ jumătate dintre aceste persoane - 51,8% - au respectat recomandarea, potrivit CDC. Agenția estimează că gripa a provocat aproximativ 12.000 până la 52.000 de decese în fiecare an, între 2010 și 2020.
Coronavirusul a ucis peste 750.000 de persoane în SUA până în prezent. Bătălia împotriva bolii actuale ar putea semăna foarte mult cu lupta anuală împotriva gripei.
„Ne-am gândit mult la cum arată o fază endemică și la datele pe care trebuie să le colectăm în timpul acestei faze. Cu siguranță, în momentul de față colectăm date privind cazurile, spitalizările, decesele (n.r. cauzate de COVID-19)”, a declarat Dr. Rochelle Walensky, director al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, în cadrul audierii de joi din comisia senatorială. „Întrebarea este: Care vor fi cei mai buni parametri pe care îi vom folosi în continuare? Și, probabil, ar fi bine să modelăm variabilele acestea la fel cum am făcut în cazul gripei”, a mai spus Rochelle Walensky.
Cum va gestiona omenirea boala COVID-19
CDC colaborează cu departamentele de Sănătate, laboratoarele, spitalele și furnizorii de servicii medicale pentru a monitoriza cazurile de gripă diagnosticate, pentru a determina ce virusuri gripale circulă și pentru a măsura impactul pe care îl au acestea asupra spitalizărilor și deceselor. Una dintre idei este că, atunci când coronavirusul va deveni endemic, un sistem similar de monitorizare ar putea fi folosit pentru a supraveghea agentul patogen.
„Am putea gestiona cazurile COVID-19 la fel cum facem în cazul gripei sezoniere, unde putem spune că știm că ne vom confrunta cu un anumit număr de cazuri în sezonul de iarnă și putem avea personalul medical pregătit, putem pune la dispoziție proviziile sanitare necesare spre deosebire de valurile de boala cu care ne confruntăm acum”, a declarat Dr. Stephen Parodi, lider național de boli infecțioase pentru Kaiser Permanente.
„Mai avem încă mult de lucru pentru a ajunge acolo unde ne dorim să fim și cred că vom vedea această tranziție pe parcursul anului 2022. Dar pentru unele municipalități, unde există mai puțină imunitate, va fi vorba despre o cursă mai lungă”, a transmis Parodi în cadrul unei intervenții pentru CNN.