În plină pandemie, o altă gripă pune pe jar sistemul medical! Pacienții ajung în stare critică. S-au înregistrat deja decese
- Ramona Rotaru
- 26 octombrie 2021, 14:44
Sistemul medical pare să se confrunte cu mari probleme. În timp ce valul patru al pandemiei de COVID-19 impune noi restricții, o altă gripă începe să facă primele victime la nivel mondial. Mutațiile gripei aviare stârnesc îngrijorare în rândul experților, noua tulpină fiind contagioasă la oameni.
Anul 2021 aduce o nouă gripă în China. După ce SARS-Cov-2 a făcut multe victime, încep să apară din ce în ce mai multe cazuri de persoane infectate cu H5N6. Conform informațiilor transmise de specialiști, o tulpină a gripei aviare a suferit modificări și pare a fi mai contagioasă pentru oameni, notează mediafax.
Dacă facem o comparație cu cifrele raportate în 2017, acum vorbim despre un număr mult mai mic de persoane infectate. Noua tulpină pare să fie în schimb mult mai puternică, infecțiile raportate fiind destul de grave. Pacienții ajung în stare critică la spital și au fost deja confirmați cel puțin șase morți.
„Creșterea numărului de cazuri la om în China în acest an este îngrijorătoare. Este un virus care provoacă o mortalitate ridicată", a declarat Thijs Kuiken, profesor de patologie comparată la Centrul Medical Universitar Erasmus din Rotterdam.
Potrivit informațiilor transmise de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), majoritatea cazurilor raportate au intrat în contact cu păsările de curte. Specialiștii susțin că momentan nu au existat cazuri de transmitere a gripei aviare de la om la om. Încă din 4 octombrie, reprezentanții OMS au transmis un comunicat cu privire la creșterea cazurilor de gripă aviară depistate la om. Ei susțineau că problema necesită investigații urgente și suplimentare pentru a se putea determina riscul răspândirii la oameni, potrivit Reuters.
Gripa aviară poate provoca o nouă pandemie! Specialiștii sunt îngrijorați
„S-ar putea ca această variantă să fie puţin mai infecţioasă (pentru oameni)... sau ar putea fi mai mult din acest virus la păsările de curte în acest moment şi de aceea mai mulţi oameni sunt infectaţi", a spus Kuiken.
Jurnaliștii au încercat să contacteze Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC), însă acest lucru nu a fost posibil. Nu există informații actualizate cu privire la creșterea numărului de cazuri de H5N6 la om, însă instituția a publicat un studiu pe site-ul oficial în urmă cu aproximativ o lună. În documentația prezentată se afirmă că „diversitatea genetică și distribuţia geografică în creştere a H5N6 reprezintă o amenințare serioasă pentru industria avicolă și pentru sănătatea umană".
În prezent, China este cel mai mare producător de păsări de curte și rațe din lume, care acționează ca un rezervor pentru răspândirea virusurilor gripale. Aviara circulă în mod constant la păsările domestice și cele sălbatice, însă rareori s-au înregistrat cazuri la oameni. Evoluția acestor viruși a crescut odată cu popularitatea păsărilor de curte și a devenit o preocupare majoră. Noua tulpină de aviară ar putea să se transmită de la om la om și ar putea provoca o altă pandemie la nivel mondial.