Evenimentul Zilei > Social > Imagini cu puternic impact emoțional! Românii, loviți de nenorocire. Familiile nu își mai recunosc morții COVID-19 FOTO
Imagini cu puternic impact emoțional! Românii, loviți de nenorocire. Familiile nu își mai recunosc morții COVID-19 FOTO

Imagini cu puternic impact emoțional! Românii, loviți de nenorocire. Familiile nu își mai recunosc morții COVID-19 FOTO

În spitalele din România se trăiesc adevărate drame. Boala COVID-19 naște tragedii nesfârșite în familiile românilor. Cadrele medicale nu mai fac față numărului de mii de pacienți infectați, iar morgile sunt pline de trupurile celor care au pierdut lupta cu virusul fatal. Majoritatea celor decedați sunt pacienți nevaccinați, potrivit informațiilor furnizate de autorități.

Imaginile cu puternic impact emoțional vin, marți, 26 octombrie, de la Spitalul Universitar din municipiul București, unde jurnaliștii au surprins imagini zguduitoare cu trupurile pacienților decedați de coronavirus, așezați în saci negri, ce urmează să fie ridicate de familiile îndoliate.

Groaza de la Spitalul Universitar din București

La Spitalul Universitar din Capitală, una dintre cele mai mari unități sanitare din București, containerele frigorifice sunt pline de pacienți decedați din cauza COVID-19. Jurnaliștii Antena 3 au surprins trupurile celor decedați, care sunt acum puse în saci negri și așezate pe tărgi.

sursă: Antena 3

Familiile nu își mai recunosc morții

Durerea se adâncește în momentul în care familiile merg la spital pentru a-și ridica decedații și reușesc să îi recunoască cu greu. Un medic de la un spital din Ploiești a declarat pentru sursa citată că pacienții care s-au stins din cauza coronavirusului prezintă o degradare mult mai accelerată decât cei care mor din alte cauze.

Realitatea din spitalele din România este copleșitoare. Zilnic, se înregistrează sute de decese și mii de cazuri de infectare cu SARS-COV-2. Numai marți, 26 octombrie, bilanțul ultimelor 24 de ore a indicat un număr de 523 de decese, dintre care 12 anterioare. Luni, 25 octombrie, autoritățile au raportat 301 decese, dintre care 2 anterioare, 272 survenind la pacienți nevaccinați și 29 la persoane vaccinate (28 cu comorbidități, 1 fără).

Medicii sunt epuizați, iar morgile sunt pline. Valul crescând al celor decedați s-a resimțit și la Crematoriul din București, unde angajații lucrează din greu în această perioadă, după cum ei înșiși au declarat.

Sute de înmormântări, 91 de incinerări și alte 20 în așteptare

La morgă, sicriele sunt transportate în ritm alert, iar îndoliații îi plâng pe cei dragi, stinși în urma bolii. Familiile aleg fie să își conducă pe ultimul drum pe cei dragi, înmormântându-i în cimitire, fie să îi incinereze la singurul crematoriu din municipiul București. Cifrele înmormântărilor în luna curentă au depășit deja datele înregistrate în luna septembrie.

În primele 20 de zile ale lunii octombrie au avut loc 891 de înhumări, dintre care 271 la foști pacienți infectați cu COVID-19. Spre comparație, în luna septembrie, cifrele indicau un număr de înhumări cu 119 mai puține – pe durata tuturor celor patru săptămâni, au fost efectuate 772 de înmormântări.

Înainte de debutul pandemiei de coronavirus, cifrele indicau următoarele: ianuarie 2020 – 601 înhumări, februarie 2020 – 600 înhumări, martie 2020 – 709 înhumări. În următoarele luni, numărul morților a crescut constant, în luna decembrie 2020 raportându-se un maximum de 1.109 înhumări. În vara anului 2021, cifrele au indicat o medie de 670 înmormântări, lunar.

91 de incinerări și alte 20 în așteptare la Crematoriul București

Creșterea numărului morților, fie că vorbim despre foști pacienți COVID-19 sau non-COVID, pune în dificultate și personalul de la singurul crematoriu din municipiul București, anume Crematoriul Uman Vitan-Bârzești. În perioada 1-20 octombrie, aici au avut loc 91 de incinerări și alte 20 sunt în așteptare. Solicitările de incinerare sunt programate peste o perioadă de patru, cinci zile de la înaintarea cererii, potrivit Administrației Cimitirelor și Crematoriile Umane din București.

„Deși la noi practica înmormântării este preferată celei incinerării, Crematoriul Vitan-Bârzești lucrează intens în aceste zile. Aici nu se regăsesc înmormântările din cimitirele parohiale și cele private”, au transmis angajații de la ACCUB, prezentând date referitoare doar la cele 15 cimitire publice din Capitală.

„În perioada 1-20 octombrie, la Crematoriul Uman Vitan-Bârzești au fost incinerate 34 de persoane decedate ca urmare a infectării cu COVID și 57 de persoane decedate din alte cauze. În total, 91 de incinerări, iar în acest moment sunt programate 20 de incinerări în zilele 21-25 octombrie”, au transmis reprezentanții ACCUB. În luna septembrie, pe durata întregii perioade, au avut loc 81 de incinerări.

De la debutul pandemiei până în prezent, cele mai multe incinerări au avut loc în lunile octombrie-aprilie, atunci când s-a manifestat valul al treilea de coronavirus: octombrie 2020 – 105, noiembrie 2020 – 110, decembrie 2020 – 130, ianuarie 2021 – 142, februarie 2021 – 95, martie 2021 – 123, aprilie 2021 – 110. Media lunară înainte de debutul pandemiei de COVID-19 prevedea un număr de 80 de incinerări lunare.