„ALDE a atras atenţia Guvernului Orban încă dinainte de a intra în starea de alertă că sectorul HoReCa, dar, în particular, terasele îşi pot relua activitatea cu respectarea unor reguli de prevenţie. Ei nu şi nu! Au ales să ţină blocat pentru o perioadă nedefinită acest sector. Acum le spun şi specialiştii, că ar fi un lucru bun redeschiderea teraselor cu anumite reguli, pentru că ar fi şi o modalitate prin care oamenii să se protejeze. Măcar în al 12-lea ceas poate iau în seamă şi deblochează aceste activităţi”, este mesajul de pe  contul ofial al partidului.

Când se deschid terasele? Nimeni nu ştie precis

Ministrul Sănătății s-a arătat sceptic cu privire la deschiderea teraselor, soluție propusă de parlamentari în legea privind starea de urgență. Acesta consideră că orice adunare mai mare de persoane poate fi un potențial de risc pentru activarea unor noi focare de COVID-19. „Orice aglomerație a populației înseamnă și o reactivare a unor focare”, a declarat Nelu Tătaru.

Ludovic Orban a declarat că a avut discuții cu reprezentanții  de la HoReCa pentru deschiderea teraselor la data de 1 iunie și că acest lucru va fi decis în funcție de evoluția epidemiei în perioada 15 mai – 1 iunie.

„După 15 mai stă în puterea lor. Dacă lucrurile vor sta bine, după data de 1 iunie vor exista noi măsuri de relaxare și am discutat despre terase, ca odată cu încălzirea vremii să dăm drumul cu anumite condiții”, a mai spus Ludovic Orban.

Antreprenorii din sectorul HoReCa, unul dintre cele mai afectate sectoare de criza COVID-19, cer o situaţie clară din partea autorităţilor cu privire la data exactă şi normele de redeschidere a teraselor:  “Suntem, astăzi, într-o poziţie de sendviş între două puteri ale statului – Parlamentul şi Guvernul -, sperăm ca această situaţie de incertitudine să se finalizeze până la sfărşitul săptămânii. Nu este normal ca o industrie ca a noastră, atât de importantă pentru România, să stea într-o situaţie de nepredictibilitate aşa cum este astăzi”, spune Dragoş Petrescu, fondatorul grupului City Grill.