Evenimentul Zilei > Politica > Se ascut cuțitele în PNL. Omul lui Orban, dat afară din Guvern
Se ascut cuțitele în PNL. Omul lui Orban, dat afară din Guvern

Se ascut cuțitele în PNL. Omul lui Orban, dat afară din Guvern

Secretarul general al guvernului, Antonel Tănase, și-a prezentat marți demisia, după ce aceasta i-a fost cerută expres de premierul interimar Nicolae Ciucă. El a spus că „nu se cramponează de funcție”.

 

Antonel Tănase este unul dintre cei mai apropiați oameni ai fostului premier Ludovic Orban, care la rândul său a demisionat ieri din funcția de premier.

„Îmi depun demisia azi. Mi s-a cerut și m-am conformat. Nu mă cramponez de funcție”, a declarat Antonel Tănase pentru G4Media.ro.

Funcția de Secretar General al Guvernului este esențială pentru buna funcționare a Guvernului. Acesta poate bloca trimiterea unor acte normative la publicare în Monitorul Oficial, ceea ce împiedică intrarea lor în vigoare (vezi aici detalii).

„Mâna dreptă” a lui Orban a fost îndepărtată de la Guvern

Antonel Tănase a fost numit în funcția de Secretar general al Guvernului pe data de 6 noiembrie 2019, la două zile după ce Ludovic Orban a preluat funcția de prim-ministru.

În vârstă de 48 de ani, Antonel Tănase a absolvit două facultăți – Istorie și Economie – este doctor în economie. Este membru PNL din 1991. El a fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor în mandatul lui Ludovic Orban, iar anterior a fost consilier general PNL la București.

Secretariatul General al Guvernului (SGG) are rolul de a asigura derularea operaţiunilor tehnice aferente actelor de guvernare, rezolvarea problemelor organizatorice, juridice, economice şi tehnice ale activităţii Guvernului, precum şi reprezentarea Guvernului în faţa instanţelor judecătoreşti. Secretariatul General al Guvernului este condus de secretarul general al Guvernului, cu rang de ministru, numit şi eliberat din funcţie prin decizie a prim-ministrului.

Luni premierul Ludovic Orban și-a prezentat demisia

„Am considerat că este un gest de onoare și de fermitate după alegeri să fac acest gest. Este o decizie firească pentru a arăta că nu mă cramponez de poziția de premier. Pe de altă parte, să nu uităm de vocea celor care au tăcut pe 6 decembrie și nu au venit la vot. România are nevoie de un plan național de dezvoltare. Demisia este o decizie personală pe care am luat-o eu”,  a declarat Orban, subliniind că decizia a fost luată înainte de a merge la Cotroceni, la întâlnirea cu Klaus Iohannis.