Evenimentul Zilei > Politica > Scrisori deschise către Ponta şi Iohannis. Principalii candidaţi la Preşedinţia României, ciritcaţi dur
Scrisori deschise către Ponta şi Iohannis. Principalii candidaţi la Preşedinţia României, ciritcaţi dur

Scrisori deschise către Ponta şi Iohannis. Principalii candidaţi la Preşedinţia României, ciritcaţi dur

Pe internet au început să circule două scrisori deschise, una adresată premierului Victor Ponta, iar cealaltă, adresată prezidenţiabilului ACL, Klaus Iohannis. Cei doi politicieni sunt criticaţi dur de autorii celor două scrisori.

În scrisoarea adresată lui Victor Ponta, care a început să circule săptămâna trecută, premierul României este criticat pentru modul în care guvernează ţara, principalele motive de numulţumire fiind amnistia fiscală şi ultimele ordonanţe de urenţă pe care le-a dat Executivul.

"Împreună cu oamenii dumitale, guvernezi ţara asta haotic, abuziv şi discreţionar. Într-un cuvânt: jalnic! […] Când am ajuns acasă am găsit factura de electricitate. Te rog să mă amnistiezi şi pe mine luna asta că m-aş mai duce un week-end la mare. Ştii cum e să fii tânăr. Atât de tânăra sunt că până fac 30 de ani mă pui să plătesc un RCA cu 60% mai mare. Poate ma amnistiezi si de chirie…sa platesc RCA-ul ala nesimtit stabilit de luminatiile voastre. Te rog să mă scuzi că lucrez la privat. Sper că asta nu te va opri şi mă vei putea amnistia & favoriza si pe mine", a scris Vio Mihaela Grădinaru.

Femeia se plânge de faptul că îşi plăteşte taxele pe care politicienii le folosesc pentru a plăti pomenile electorale, în timp ce PSD are datorii de 10 milioane de euro la stat. "Eu merg zilnic la muncă pentru a plăti taxele, pensiile dar mai ales pomenile electorale pe care le dai cu atâta generozitate către diverse categorii: bugetari, asistaţi sociali, BOR şi cine te mai ajută pe dumneata în cer sau pe pământ, să ajungi preşedinte […] Apoi te rog să ne lămureşti cum e cu cele aproape 10 milioane de euro datorii ale PSD la stat. Se vor amnistia muteşte cu ocazia anului electoral?", a scris aceasta.

Nemulţumirile sunt legate şi de ordonanţa de urgenţă care legalizează traseismul politic, autoarea scrisorii criticând modul în care Guvernul a aplicat-o, nerespectând Constituţia. "Ţin să vă amintesc pe această cale că în Constitutia României / Art 115, scrie că “Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă doar în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora”. O să va rog să reflectaţi îndelung asupra următorilor termeni: “urgenţă”, “nu poate fi amânată” si mai ales ” obligaţia de a motiva”. E ca şi cum ambulanţa dintr-un oras s-ar duce doar pe la pacienţii cu migrene sau la cei care care se plictisec in casa, în baza unui sms dat pe furiş sau a unui mesaj primit pe privat pe Facebook. Pacienţii fiind aleşi doar dintre prietenii şoferului, medicului şi asistentei. Ambulanţa merge la urgenţe reale domnule şi este pusă în slujba întregii comunităţi pe care trebuie să o servească fără favoritisme sau agenda ascunsa. La fel trebuie sa fiti şi dumneavostră!"

De cealaltă parte, Klaus Iohannis este criticat pentru că PNL s-a aliat cu PDL în campania pentru alegerile prezidenţiale, într-o scrisoare deschisă care a început să circule astăzi pe internet.

"Dintre toți candidații la prezidențiale, dintre toți politicienii români, nu mă așteptam ca tocmai tu, Klaus, cel pe care îl vedeam ca o salvare, să faci un asemenea compromis. Te credeam neamț nu doar cu numele, ci și cu caracterul, iar eu știam că nemții nu fac compromisuri. Când am auzit că îl susții pe Cătălin Predoiu pentru funcția de premier, deodată nu te-am mai văzut ca un „Klaus”, ci mai degrabă ca un „Dorel”. Acestă opinie s-a întărit atunci când ți-ai schimbat părerea față de suspendarea lui Traian Băsescu din 2012 și ai declarat că măsurile de austeritate din 2010 au fost oportune", a scris autoarea, Vintilă Bianca.

De asemenea, autoarea consideră că preşedintele PNL nu a acţionat corect, atunci când l-a desemnat pe Cătălin Predoiu pentru funcţia de premier, în cazul în care va câştiga alegerile, considerându-l pe Predoiu unul din vinovaţii pentru măsurile de austeritate adoptate în anul 2009. "Domnule Iohannis, cum crezi că te-aș putea vota, știind că îl vei aduce la șefia Executivului pe cel a cărui semnătură stă pe toate documentele prin care s-au tăiat salarii, indemnizații, ajutoare, și chiar și pensii (până la urmă, intenția contează). Cătălin Predoiu, prin funcția sa de ministru al Justiției în acea perioadă, a girat practic toate nenorocirile regimului Băsescu", a scris aceasta.

"Îmi pare rău că tot ceea ce credeam despre tine s-a dovedit a fi doar o iluzie. Încă nu știu dacă îmi doresc în continuare să trăiesc acea iluzie, sau e mai bine acum, că am aflat adevărul. Știu un singur lucru, domnule Iohannis, faptul că ai pierdut un alegător", a încheiat Vintilă Bianca scrisoarea.