Evenimentul Zilei > Social > Schimbări pe piața muncii. Meseriile care riscă să dispară în viitor
Schimbări pe piața muncii. Meseriile care riscă să dispară în viitor

Schimbări pe piața muncii. Meseriile care riscă să dispară în viitor

Odată cu avansul tehnologic și al digitalizării, mai multe meserii riscă să dispară, iar prin urmare, oamenii să rămână fără un loc de muncă pentru care s-au pregătit ani la rând.

Vorbim despre acele meserii care pot fi automatizate sau înlocuite cu o alternativă digitală, astfel încât să se renunțe treptat la omul care în prezent face munca respectivă. Prin această metodă, angajatorul nu va mai fi nevoit să plătească un salariu lună de lună.

Care sunt principalele meserii care riscă să dispară de pe piață

Astfel, pentru locurile de muncă precum cel de secretară, agent call center, poştaş, casier sau operator date, angajările se vor diminua drastic în viitorul apropiat, iar în cele din urmă vor dispărea.

În prezent, pe piața forței de muncă, peste 58% dintre români vor să-și schimbe jobul în acest an, și vorbim și de o creștere accelerată a celor care vor să se reprofileze și să se reconvertească profesional.

Cei mai mulți dintre români se îndreaptă spre antreprenoriat sau IT, marketing sau HR, după cum arată datele sondajului publicat de Centrul de Carieră. Cele mai interesante dorințe de reconversie sunt cele de la fotbalist la IT sau de la preoție la specialist HR, potrivit antena3.ro.

Cele mai bine plătite meserii pe anul 2022

În 2022 au existat mai multe meserii în care salariile au ajuns și la câteva mii de euro pe lună. Meseria de Inginer Software poate ajunge să fie plătită și cu 6.000 de euro pe lună. De asemenea, și inginerii proiectanți câștigă bine, cu un salariu cuprins între 1.000 ș 2.000 de euro.

Alte meserii cu salarii bune sunt: manager (2.000-3.000 de euro), product manager (1.000-2.000 de euro), medic specialist (2.500 de euro), manager de conținut, marketing (1.500 de euro), șofer profesionist (2.500 de euro), analist financiar (1.700 de euro), potrivit unui top făcut de platforma bestjobs.ro.

Joburile din IT sunt cel mai bine plătite și vor rămâne în top și anul viitor. Cel mai bine plătite sunt pozițiile de senior care cer atât cunoștințe tehnice dar și abilități de coordonare și management. Câteva dintre aceste poziții sunt Data Engineer, pentru care un candidat poate câștiga 2.900 euro net lunar, Dezvoltator software, cu un salariu de 2.500 euro, Inginer DevOps sau Inginer ERP, ambele remunerate cu 2.700 euro și Business Analyst, care poate accesa un salariu mediu de 2.000 euro”, a precizat Ana Vișian, marketing manager BestJobs România.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: