Evenimentul Zilei > Politica > Schimbări monumentale la Primărie! Nicușor Dan vrea să schimbe toate regulile
Schimbări monumentale la Primărie! Nicușor Dan vrea să schimbe toate regulile

Schimbări monumentale la Primărie! Nicușor Dan vrea să schimbe toate regulile

Noul edil al Capitalei, Nicușor Dan, avertizează că va face o curățenie serioasă în instituția pe care o conduce. Primarul are în vedere eliminarea tuturor sporurilor „nerezonabile” acordate la nivelul Primăriei Municipiului București, mai ales dacă se va constata că acestea sunt ilegale.

Acordarea unui spor de pericol pentru un șofer din Primăria Capitalei, spre exemplu, este un lucru nerezonabil, a declarat la RFI primarul ales al Bucureștiului, Nicușor Dan, după ce presa a scris că funcționarii instituției primesc bani în plus la salariu pentru condiții vătămătoare. De multe ori însă, după cum mass-media a relatat de nenumărate ori, „condiții vătămătoare” este un termen exagerat și impropriu pentru realitatea din teren, fiind mai degrabă un pretext pentru „umflarea” veniturilor angajaților.

Nicușor Dan a mai explicat ce va face în legătură cu sporurile din PMB: ”Tot ce pot să fac și promit că fac este să verific că aceste sporuri sunt acordate cu respectul legii și dacă cumva ele nu sunt acordate cu respectul legii, nu o să mai fie acordate”.

Dezmățul sporurilor

”Sporul de pericol pentru un șofer mi se pare nerezonabil. Încă nu am datele cu privire la amplasarea vreunei antene în interiorul Primăriei, dar chiar dacă ar exista o antenă în interiorul Primăriei și ar exista niște norme care să impună acordarea unor sporuri pentru oamenii care stau în instituție, acest spor nu se aplică șoferului care circulă prin oraș, care trăiește în oraș, cum trăim fiecare dintre noi”, mai spune primarul ales al Capitalei.

Declarațiile lui Nicușor Dan vin după ce ziarul Adevărul a scris, marți, că în mandatul Gabrielei Firea, în afară de primar şi viceprimar, toţi angajaţii primeau sporuri pentru condiţii vătămătoare, de la stenodactilografi la şoferi şi îngrijitori.

Un muncitor necalificat era încadrat la un salariu de bază de 3.725 de lei şi primea un spor de condiţii vătămătoare de 476 de lei. Un muncitor calificat primea un salariu de bază 3.988 şi un spor de condiţii vătămătoare de 510 lei.

Șoferul care îi duce pe directorii din instituție unde au nevoie ia 4.093 de lei pe lună. Și el beneficiază de un spor de 523 de lei. Cei care se ocupă de stenodactilografie pot ajunge, cu tot cu spor, la un salariu de aproape 5.000 de lei. Bufetierii și paznicii au salarii care, cu tot cu spor, ajung și la 4.500 de lei.

Datorii istorice

Asta în condițiile în care, susține Nicușor Dan, Primăria Capitalei este în „faliment financiar”, pentru că are datorii de circa 4 miliarde și pentru că administrația Firea a cheltuit în 4 ani bugetul pe 5 ani. Noul primar ales a menţionat, luni, că primul lucru pe care trebuie să-l facă este eşalonarea plăţilor pentru „menţinerea corabiei la suprafaţă”,

Sursa: RFI

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: