Primul stup de viespi ucigașe (originare din Asia) descoperit în Statele Unite a fost distrus. Stupul a fost găsit în urmă cu 4 zile, în statul Washington, relatează CNN.

Acesta a fost descoperit joi, în jurul orei locale 16:00, de entomologi de la Departamentul de Stat al Agriculturii din Washington (WSDA) în scorbura unui copac de pe o proprietate din apropierea orașului Blaine. Personalul WSDA a reușit să descopere stupul cu ajutorul unor trackere radio, pe care le-au atașat unor viespi capturate în urmă cu câteva luni.

Iată dispozitivele și modul în care au fost amplasate pe insecte:

Ulterior, specialiștii au văzut cum zeci de insecte zburau din interiorul copacului respectiv. Sâmbătă, stupul a fost distrus ”cu succes”, prim aspirarea acestora în tuburi care apoi au fost sigilate.

Proprietarul terenului pe care se afla stupul și-a dat acordul pentru ca stupul să fie distrus și chiar și copacul dacă ar fi fost nevoie.

Echipajul de intervenție a fost echipat cu salopete speciale de protecție și căști, menite să împiedice înțepăturile viespilor, al căror venin odată pătruns în ochi poate fi deosebit de periculos pentru om.

Pericol în serie

Viespile ucigașe, care nu sunt originare din SUA, au fost descoperite pentru prima dată în statul Washington, în decembrie anul trecut. Apoi, cei de la WSDA au început să pună capcane, cu ajutorul oamenilor de știință din zonă. Prima viespe ucigașă a fost prinsă în luna iulie.

Doar un grup mic de aceste viespi, care sunt cele mai mari din lume, poate ucide un stup de albine „în câteva ore”, potrivit WSDA. De obicei, ele își fac stup în pământ, dar pot fi găsite și în copaci morți.

Această specie de viespi poate ucide câteva zeci de oameni anual, în țările asiatice. Insecta invadatoare trăiește de obicei în China, Japonia, Thailanda, Coreea de Sud, Vietnam și alte țări asiatice. Statul Washington și provincia canadiană British Columbia sunt singurele locuri din afara Asiei unde au mai fost semnalate aceste viespi.

Sursa: AP News