Prima doamnă intră în salonul oficial al Aeroportului „Henri Coandă”. Președintele Klaus Iohannis merge în Franța, într-o vizită oficială, împreună cu soția sa. Se face dintr-o dată liniște și toți ochii se îndreaptă spre ea. „Are fustă scurtă!”, e primul comentariu care se aude. Într-adevăr, Carmen Iohannis poartă un palton negru, elegant, care îi lasă picioarele la vedere. Da, purta o fustă sau o rochie scurtă, în stilul obișnuit. Zâmbește larg. Alături de președinte, salută delegația oficială. Consilierii prezidențiali George Scutaru, Leonard Orban și Mihai Răzvan Ungureanu îi pupă și mâna.

Klaus Iohannis face o declarație de presă înainte de plecare. „O prioritate a mandatului meu este substanțierea relațiilor cu țările cu care avem parteneriate. Trebuie să arătăm că România ce spune, aia și face”, spune președintele. Apoi, pleacă spre aeronavă, alături de soția sa, cu pași rari, calm.

S-a dezbrăcat de palton și l-a aruncat

Când a coborât din avion, lucrurile s-au schimbat. Carmen și Klaus Iohannis sunt întâmpinați la scara avionului de gazde și reprezentanți ai amba sadei noastre la Paris, inclusiv de ambasadorul Bogdan Mazuru, iar prima doamnă primește un buchet de flori. Apoi, membrii delegației se îndreaptă spre mașini. A urmat momentul când, pentru prima dată, Klaus Iohannis, cunoscut pentru calmul său, s-a enervat. Atât de tare încât s-a dezbrăcat de palton și l-a aruncat pe mașină. Uimit, ofițerul francez care se afla lângă el, a recuperat haina și i-a dat-o șefului SPP, Lucian Pahonțu. La rândul său, Pahonțu i-a dat-o celui care se afla lângă el. Președintele și-a pierdut stăpânirea de sine după ce s-a uitat și în stânga și în dreapta și a constatat că nimeni nu s-a ocupat de chestiunile de protocol, cum ar fi invitarea doamnei în mașină și preluarea hainei lui. Lucruri de care ar fi trebuit să se ocupe francezii care le asigurau și securitatea în mașină.

La Palatul Elysee

După un ceas, Klaus Iohan nis, cu paltonul pe el, este primit oficial la Domul Invalizilor, acolo unde se află și mormântul lui Napoleon. Se intonează imnurile celor două state și se trece în revistă garda de onoare.

Delegația pornește spre Palatul Elysee, unde Iohannis este întâmpinat pentru a doua oară de președintele Francois Hollande. Astăzi se împlinește o lună de când Iohannis a fost primit pentru prima dată, în calitate de șef al statului, la Paris, unde, alături de liderii lumii a participat la Marșul solidarității, când francezii au spus „nu” terorismului. Ieri, Iohannis a purtat convorbiri tete-a-tete cu Hollande, cu care a participat la un dejun.

Aderarea la Schengen

Ulterior, cei doi șefi de stat au susținut o declarație de presă comună. Klaus Iohannis a spus că a solicitat sprijinul Franței pentru aderarea țării noastre la Schengen. În plus, l-a invitat pe Hollande în România, arătând că pentru ţara noastră relaţia cu Franţa este prioritară. „În ceea ce priveşte Spaţiul Schengen, care priveşte România, domnul preşedinte a spus că ţara sa este gata să-şi asume unele angajamente, şi vreau ca joi, la Consiliul European, să putem ajunge la nişte coordonări pe ansamblul dispoziţiilor luate la frontiere, în aşa fel încât să putem controla şi mai bine intrările şi ieşirile care au ca ţintă continentul european, în aşa fel încât să putem preveni plecările unor combatanţi în străinătate şi să putem fi informaţi de revenirea lor în Europa”, a spus la rândul său Hollande.

În privința Ucrainei, trebuie să facem „tot ce putem”, a subliniat președintele Franței. Aseară, Iohannis s-a întâlnit și cu preşedintele Senatului, Gerard Larcher, cu preşedintele Adunării Naţionale, Claude Bartolone, şi cu reprezentanţi ai comunităţii de români din Franţa.

Sancțiuni

Ieri, Comisia de politică externă din Senat l-a audiat pe secretarul de stat în MAE Radu Podgorean. Președintele Comisiei, Petru Filip, a propus rechemarea directorului ICR Paris și a funcționarei implicate în deja celebrul scandal al invitațiilor, precum și rechemarea de la post a ambasadorului Bogdan Mazuru.

Regele Mihai, apariție neașteptată

Cu mai bine de o oră înainte de decolarea aeronavei prezidențiale, în salonul rezervat oficialilor pe aeroportul de la București, așezat pe o canapea stă Regele Mihai. Alături de el, un oficial militar. Oare pleacă cu Iohannis? Nu, a fost doar o coincidență. Majestatea Sa a plecat înainte ca delegația președintelui să ajungă pe aeroport, cu un alt avion și într-o altă destinație. Potrivit unor surse neoficiale, Regele Mihai a plecat, acasă, în Elveția. Prin urmare, președintele și Regele nu au apucat să dea ochii unul cu celălat. Klaus Iohannis i-a făcut o vizită Majestății Sale în iarna anului trecut, la Palatul Elisabeta.


FOTO: Regele Mihai