Evenimentul Zilei > Actualitate > SCANDAL URIAȘ la Spitalul Județean Târgu Jiu. Conducerea spitalului este DISPERATĂ
SCANDAL URIAȘ la Spitalul Județean Târgu Jiu. Conducerea spitalului este DISPERATĂ

SCANDAL URIAȘ la Spitalul Județean Târgu Jiu. Conducerea spitalului este DISPERATĂ

O adolescentă de 17 ani din Târgu Jiu a murit după ce medicul i-a administrat antibiotice fără ca să verifice dacă pacienta este alergică. Fata fusese internată la Secţia ORL a Spitalului Judeţean du diagnosticul de amigdalită dar a decedat din cauza șocului anafilactic provocat de antibiotice. Familia, după ani de zile de procese în care a acuzat spitalul de malpraxis, instanța de judecată a dat căștig de cauză acesteia. Despăgubirea este uriașă, de două milioane de lei.

Banii trebuie plătiţi de medicul care a tratat-o pe fată şi de spital, a decis instanţa. Doctorul nu are de unde plăti, aşa că întreaga sumă ar urma să fie acoperită din bugetul spitalului.

„Eu le înţeleg durerea. Este crunt şi dureros să-ţi moară cineva din familie, dar nu ştiu dacă să te încăpăţânezi că vreau banii îţi aduc copilul înapoi. Banii îi va primi”, spune Gigel Capotă, managerul Spitalului Târgu Jiu.

Conducerea spitalului din Târgu Jiu a apelat la o cale extraordinară de atac, recursul în anulare. De asemenea, intenţionează să dea în judecată firma de asigurare, cu care avea contract pentru cazuri de malpraxis.

„La fond, a fost obligată doar doamna doctor şi societăţile de asigurare. În decizia finală, au fost scoase firmele de asigurare şi introdus Spitalul Judeţean”, explică Daniela Manea – jurist

Dacă ar plăti acum despăgubirea de două milioane de lei, spitalul ar rămâne fără bani pentru plata salariilor celor 1.200 de angajaţi, pentru două luni. În plus, destinaţia sumei trebuie prevăzută în buget, iar acest lucru se poate face abia la începutul anului viitor.

„Suntem la centimă cu banii. Ce se va întâmpla, nu ştiu. Trebuie găsită o soluţie”, spune Gheorghe Stanciu, purtătorul de cuvânt al Colegiului Medicilor Gorj.

Medicul care i-a dat antibiotic fetei a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare şi i s-a interzis să profeseze în această perioadă. Acesta se consideră nevinovat şi spune că va ataca decizia la CEDO. În acelaşi dosar a fost condamnată, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, şi o asistentă care, după moartea adolescentei, ar fi modificat fişa medicală a acesteia.