Evenimentul Zilei > Justitie > Scandal la școală! O profesoară este cercetată penal. Vorbele care te pot costa libertatea
Scandal la școală! O profesoară este cercetată penal. Vorbele care te pot costa libertatea

Scandal la școală! O profesoară este cercetată penal. Vorbele care te pot costa libertatea

O profesoară de limba engleză din județul Bihor a ajuns să fie cercetată penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Profesoara predă la Şcoala Gimnazială „Dacia” din Oradea şi la şcoala din Bulz. Ea este acum cercetată penal de procurorii orădeni pentru că nu a purtat mască la ore şi i-a instigat, atât pe elevi, cât şi pe alte cadre didactice, să nu o poarte.

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, profesoara de engleză este anchetată pentru mai multe infracţiuni, respectiv: zădărnicirea combaterii bolilor, nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, dar şi abuz în serviciu.

„De la începutul anului şcolar, respectiv din data de 1 septembrie 2020, doamna profesoară X, titulară la Şcoala Gimnazială nr. 1 Bulz şi cu completarea normei didactice la Şcoala Gimnazială Dacia Oradea, nu a purtat mască de protecţie impusă în contextul actual al riscului de infecţie cu virusul SARS-CoV-2, fiindu-i atrasă atenţia în repetate rânduri cu privire la acest aspect, însă aceasta nu s-a conformat”, se arată în comunicatul transmis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea.

Femeia i-ar fi instigat şi pe alţi dascăli, dar şi părinţi şi elevi să nu se protejeze.

„De asemenea, numita X a instigat şi alte cadre didactice şi părinţi de a nu purta mască sau de a lăsa copiii fără mască la orele de limba engleză”, au mai transmis procurorii.

Inspectorul şcolar general al IŞJ Bihor, Virgil Blage, a declarat că inspectoratul a reclamat-o la poliţie pe profesoara de limba engleză încă din luna septembrie, la scurt timp de la debutul anului şcolar.

„Nu este singurul caz, pentru că în aceeaşi perioadă, concomitent, am semnalat şi situaţia profesorului de la Liceul sportiv care a protestat împotriva purtării măştii de protecţie. Sesizările au fost depuse la o zi sau două diferenţă. Dar văd că în cazul doamnei profesoare acuma s-a hotărât să se deschidă dosarul. Doamna este profesoară de limba engleză. După cum ştim, are trei copii, din care doi au refuzat să poarte mască, instigaţi fiind de mama lor”, a declarat Virgil Blage, citat de Agerpres.