Evenimentul ZileiSocialO mare dilemă. Purtăm mască și în familie? Ar putea să apară mari probleme din această cauză

O mare dilemă. Purtăm mască și în familie? Ar putea să apară mari probleme din această cauză

O mare dilemă. Purtăm mască și în familie? Ar putea să apară mari probleme din această cauză
Un specialist a analizat efectele pe care le-ar putea avea pe termen lung purtatul măștii în jurul membrilor familiei.

Pentru majoritatea oamenilor, purtatul măștii a devenit o rutină. Prudența în timpul pandemiei a devenit o lege nescrisă, iar o discuție interesantă este legată masca prezentă și atunci când suntem în preajma membrilor familiei. Despre acest subiect a vorbit psihoterapeutul Ana Cristina Stoian, care a precizat că între apropiați se lasă garda jos.

„Rudele, prietenii reprezintă un spațiu familiar pentru noi, în care suntem mai puțin precauți, mai obișnuiți cu o anumită rutină și atunci ținem garda jos. Tindem să fim mult mai îngăduitori cu simptomele, cu măsurile de precauție și acționăm în contextul apropierii familiare pe care o aveam și până atunci.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este firesc ca măsurile de protecție să nu fie atât de active în contextul apropierii de rude, prieteni, familie. În spațiul public suntem mult mai precauți, mai atenți la cei din jur. Aici intervine partea negativă a situației. A ne izola de prieteni, de cunoscuți este foarte dificil e printre cele mai dificile aspecte cu care ne-am confruntat până acum”, a explicat psihoterapeutul la Digi 24.

„Ne poate afecta sănătatea mentală, emoțională pe termen lung”

Purtatul măștii în familie ar putea să creeze probleme de ordin emoțional, a avertizat Ana Cristina Stoian. „Este un aspect foarte dificil. Dincolo de recomandările existente, este o alegere personală. A ne detașa și a ne distanța de cei dragi este foarte dificil și ne poate afecta sănătatea mentală, emoțională pe termen lung.”

Psihoterapeutul a mai afirmat că: „Cel mai important lucru este să punem lucrurile în context, să fim recunoscători pentru celelalte aspecte din viețile noastre, pentru ce putem face, să ne continuăm viețile în contextul actual în cel mai bun mod posibil, să avem în minte că este o perioadă finită, să ne ajutăm reciproc, să discutăm cu alții, să ne exprimăm temerile, să căutăm un ajutor profesional, să rămânem în comunicare cu cei apropiați.”


Accesează: